Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


R.Moldova: Armata intervine pentru înlăturarea consecințelor vremii (foto, video)

valeria.jpg

Ninsori abundente la Chișinău
Image source: 
RFI/Valeria Vițu

Președintele moldovean, Igor Dodon a semnat un decret prin care a dispus mobilizarea totală a efectivului armatei naționale pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale. Dodon le-a cerut și cetățenilor să se implice. Situație Excepțională a fost decretată la Chișinău, unde ninge abundent.

Imagini video de pe traseul R30 Căușeni-Ștefan Vodă, sudul R.Moldova:UPDATE: Stare  excepțională în R.Moldova, în urma ninsorilor abundente din ultimele două zile. Mai multe drumuri nationale sunt blocate. Politia de Frontiera anuntă ca la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, partea română nu permite traversarea mijloacelor de transport care nu sunt echipate corespunzător. In prezent, la Aeroport nu are loc înregistrarea pasagerilor. Totodată, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor anunta că la această oră sunt anulate toate cursele auto spre regiunea de Centru-Sud a R. Moldova. Cursele feroviare insa activează în regim normal.  Și la această oră continuă să ningă în centrul și sudul țării.

Serviciul Vamal anunță că traficul transfrontalier este parțial limitat la posturile vamale ”Leușeni” și ”Sculeni”, pe motiv că autoritățile române permit deplasarea unităților de transport doar până în localitățile limitrofe. Totodată, șoferii sunt îndemnați să evite traversarea frontierei prin posturile vamale ”Ceadîr-Lunga 1”, ”Ceadîr-Lunga 2” și ”Cișmichioi”. Traversarea frontierei prin aceste posturi este restricționată din cauza traseelor înzăpezite.

De asemenea, din cauza drumurilor impracticabile sunt blocate căile de acces spre posturile vamale interne de control situate pe segmentul central ”Rezina” și ”Criuleni 18”. Celelalte posturi vamale de frontieră activează în regim normal, nefiind atestate valori mari de trafic.

 

Potrivit Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI, echipele de salvatori au acționat pentru deblocarea și tractarea a peste 200 mijloace de transport, unde se aflau circa 400 persoane, inclusiv minori. Toți sunt în afara pericolului.

În prezent rămân deconectate de la curent electric 220 localități din sudul și centrul țării, unde echipele lucrează pentru restabilirea energiei.

Peste două mii de copaci doborâți la pământ, străzi închise, linii de curent rupte, piloni prăbușiți, transport public blocat – este tabloul jalnic din Chișinău, după ninsorile abundente din ultimele 24 de ore.

 

Imagini de pe drumul Regional G97, acces spre Căpriana:

 

 

 

 

Primăria municipiului Chişinău a venit cu un apel către locuitori și anume să stea acasă, să evite la maxim deplasările pe străzile oraşului, inclusiv pe trotuare, ținând cont de pericolul prăbuşirii copacilor sau crengilor, dar şi căderea zăpezii de pe blocurile de locuit sau clădiri. De asemenea, oamenii sunt îndemnați să evite zonele unde observă fire electrice sau cabluri rupte şi să sesizeze autorităţile, șoferii să evite parcarea maşinilor sub copaci. Primăria anunță că  Serviciile municipale vor acționa non-stop, pentru a interveni la lichidarea consecinţelor vremii.

”Troleibuzele nu pot ieși la linie, cu excepția a 6 unităti din parcul nr. 3, dar care s-au blocat în apropiere. Autobuzele nu au putut ajunge în suburbii. Nu vă expuneți riscului de a circula prin oraș. Ceea puteți face este sa acționați pentru deszăpezire în preajma locuinței și pentru înlăturarea crengilor rupte până la primul drum public. Serviciile vor acționa în ordine pentru înlăturarea arborilor prăbușiți, deblocarea principalelor artere, reconectarea la rețeaua electrică, restabilirea circulației transportului public”, a scris primarul capitalei pe pagina sa de Facebook.

Toate forțele activează în regim alert pentru lichidarea consecințelor vremii. ”Oamenii sunt îndemnați să nu iasă din locuințe dacă nu au necesități urgente, și mai ales să nu pornească la drumuri lungi, întrucât avem drumuri locale în raioanele de sud și centru ale țării, unde se circulă cu mari dificultăți”. Premierul Pavel Filip a îndemnat oamenii să dea dovadă de calm, răbdare și să asculte indicațiile autorităților. Cetățenilor le sunt amintite numerele de urgență, 901 și 902, la care trebuie să apeleze pentru ajutor.

Meteorologii moldoveni au emis cod portocaliu de ninsori și vând puternic în centrul și sudul țării. Noaptea pe 21 aprilie s-au menținut precipitații puternice sub formă de lapoviță și zăpadă. Precipitaţiile vor continua până pe 24 aprilie.

1343