Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accidentul mortal din Retezat, povestit de cei implicați în acțiunea de salvare

salvamont_romania.jpg

Operațiunea de recuperare a corpurilor celor doi a durat duminică peste 11 ore, fiind îngreunată de viscol și de traseul accidentat acoperit de zăpadă.Foto: Salvamont Hunedoara

Salvamontiștii din județul Hunedoara apreciază că avalanșa care a avut loc, sâmbătă, în Retezat, și în care au murit doi copii de 13 respectiv 14 ani, ar fi fost declanșată dintr-o eroare a grupului.

Observațiile de la fața locului arată că zăpada a plecat la vale din locul în care se afla grupul de șapte persoane.

Operațiunea de recuperare a corpurilor celor doi a durat duminică peste 11 ore, fiind îngreunată de viscol și de traseul accidentat acoperit de zăpadă.

Salvamontiștii și jandarmii montani avertizasera, cu două zile înainte, asupra riscului iminent de avalanșă în masivele Retezat și Parâng, după ce la munte a nins, iar stratul de zăpadă depășea un metru la peste 1.800 de metri altitudine.

Șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean explica la RFI unde s-a greșit fatal în accidentul de sâmbătă.

Nu trebuia să plece în acea tură. Sau dacă pleca musai, deși nu era musai să plece pentru că acea tură putea fi amânată a doua zi, a treia zi, când se stabiliza vremea.

Dacă totuși trebuia să mergi urmezi niște proceduri: te duci legat în coardă, te asiguri că fețele respective sunt stabile și nu pleacă, zăpada e proaspătă, atunci abordezio un traseu de creastă, unde e viscolită și e mai puțină zăpadă și nu pleacă...Astea sunt regulile montane și ei nu erau niște novici. Eu vorbesc aici despre adulți, că ei au hotărât, ei au luat decizii. Copiii sunt copii”.Cristian Porțan a fost prima persoană care a ajuns la grupul lovit de avalanșă. El relatează la RFI ce a găsit acolo.

Au fost luați de avalanșă într-o zonă cu stânci ascuțite. Din ce am văzut la fața locului, victimele au murit după ce s-au lovit de stânci, nu au murit sufocate în zăpadă, cum se moare în avalanșă.

Nu aveau cască, nu aveau coardă și nici ham, își amintește primul martor.

Victimele i-au relatat că au auzit o pocnitură, e zgomotul pe care îl face zăpada când se rupe, mai explică el.

Cristian Porțan, prima persoană care a ajuns la grupul lovit de avalanșă (AUDIO) 

A fost o serie de erori umane făcute de liderul grupului, e de părere Marian Anghel, reprezentantul Societății Ghizilor și Liderilor Montani.

Accidentul din Retezat aduce în prim plan numeroase probleme. Una dintre ele este cea a copiilor alpiniști.

La 12 -13 ani te poți numi alpinist așa cum un copil poate fi considerat explorator, explică Marian Anghel.

Dor Geta Popescu a fost desemnată cea mai bună sportivă a anului 2015 și 2016, la secțiunea alpinism de altitudine, de către Federația Română de Alpinism și Escaladă.

Acest lucru a fost o greșeală – mai e de părere reprezentantul Societății Ghizilor și Liderilor Montani, Marian Anghel ( AUDIO )
 

Poliția a deschis un dosar penal, in rem, cu privire la faptă, ancheta fiind coordonată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg. În funcție de complexitatea ulterioară a cauzei, dosarul ar putea fi preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Poliția anunță că în prezent se verifică dacă cineva se face vinovat de ucidere din culpă.