Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În așteptarea deciziei pilot a CEDO. Avocat: Hotărârea poate fi exploatată. Legea grațierii nu rezolvă problemele

cedo_bun.jpg

Sursa imaginii: 
Eduard Va | RFI

Guvernul așteaptă marți decizia Curții Europene a Drepturilor Omului, referitoare la condițiile de detenție. Va fi vorba de o hotărâre pilot -  a confirmat ministrul Justiției. Cel mai probabil, României îi va fi dat un termen limită până la care să rezolve problema supraaglomerării și a condițiilor din arest, așa cum s-a întâmplat și în cazul Italiei, Ungariei sau Bulgariei. 

Între timp, luni, Senatul a aprobat prelungirea cu încă două săptămâni a termenului de adoptare tacită a proiectului legii grațierii, deoarece, consideră senatorii,  este o lege cu o complexitate deosebită . Argumentul a fost preluat și de ministrul Justiției, care a adăugat că speră într-o decizie echilibrată a CEDO. Odată finalizată, Legea grațierii ar urma să rezolve secvențial, o mică parte din problemă, a mai spus Tudorel Toader. 

CEDO urmărește rezolvarea problemelor de sistem, astfel încât să nu se mai ajungă în această situație și nu măsuri de moment, cu impact pe termen scurt. În această situație, o lege a grațierii nu poate fi o soluție , spune în schimb, la RFI, Diana Hătneanu, avocat specializat în drepturile omului: 

În principiu, orice hotărâre, fie ea pilot sau nepilot, ar trebui să aibă același efect. Și anume ca statul respectiv să ia măsuri în așa fel încât încălcarea respectivă a Convenției să nu mai aibă loc. De amendă nici nu poate fi vorba, pentru că CEDO nu aplică amenzi statelor. Ceea ce face Curtea: acordă despăgubiri victimelor din respectivul caz. Sunt compensații bănești pentru încălcarea drepturilor lor. (....) Legea grațierii nu are o justificare într-o decizie pilot. Evident că decizia pilot fi exploatată într-un fel sau altul. O lege a grațierii golește, să spun așa, penitenciarele la un anumit moment. Dar dacă sistemul care a dus la problemă inițial rămâne același, evident că într-un timp mai scurt sau mai lung,  ne întoarcem de unde am plecat. (...) Decizia nu poate fi echilibrată, că CEDO nu-ți spune fă asta și asta și asta.Ci dă un răgaz pentru a se pune la punct un sistem, nu a soluționa problema cap-coadă. Să existe un mecanism apt să rezolve problema. (...) Rămâne de văzut care este timpul pe care îl are la dispoziție România pentru a remedia situația. Și de asemenea o întrebare este dacă CEDO va suspenda alte cauze similare aflate pe rolul său sau va continua să le judece și pe acelea.“

 
Ascultă AICI interviul integral: