Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CEDO: Condițiile de detenție încalcă drepturile omului. România are șase luni la dispoziție să anunțe măsuri

cedo.jpg

Sursa imaginii: 
RFI / Eduard Vasilică

Condiţiile de detenţie din penitenciarele din România contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. România are la dispoziție șase luni pentru a elabora un plan de măsuri care, odată implementate, să rezolve problemele structurale din sistemul de detenție, se arată în decizia pilot anunțată marți de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

 

Condițiile din penitenciare arată o disfuncționalitate structurală, a stabilit CEDO. Statul este așteptat cu măsuri generale, în condițiile în care magistrații Curții au stabilit în unanimitate că a fost încălcat Articolul 3 din Convenție, referitor la tratamentele inumane și degradante.

Decizia CEDO aici 

Totodată, statul va trebui să plătească despăgubiri morale de 16 mii de euro și cheltuieli de judecată de 1.850 de euro către patru reclamanți care au sesizat CEDO.  

Decizia pilot prevede și suspendarea judecării plângerilor similare la adresa statului român, cel puțin până la momentul prezentării planului de acțiuni. Documentul va ajunge și pe masa Comitetului Miniștrilor din Consiliul Europei. 

De notat faptul că judecătorii nu au stabilit nicio sancțiune financiară (în condițiile în care se vorbea de o posibilă amendă substanțială) și nici nu au sugerat că statul român ar trebui să plătească despăgubiri individuale, către fiecare deținut. Felul în care va fi rezolvat aspectul compensatoriu rămâne astfel la latitudinea autorităților. Autorități care așteaptă în perioada următoare puncte de vedere ale tuturor celor implicați:

”Instanțele din țară, asociațiile magistraților... s-a acordat un termen de zece zile pentru formularea de către aceștia a unor puncte de vedere, urmând ca după expirarea acestui termen să formulăm și noi un punct de vedere comun”, a transmis președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea. 

Decizii CEDO referitoare la condițiile din penitenciare au mai primit, în trecut și Italia, Ungaria sau Bulgaria.