Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Penitenciarul Jilava: Grad de aglomerare de peste 150% (interviu audio)

micu.jpg

Sursa imaginii: 
RFI / Eduard Vasilica

Condiţiile de detenţie din penitenciarele din România contravind Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. România are la dispoziție șase luni pentru a elabora un plan de măsuri care, odată implementate, să rezolve problemele structurale din sistemul de detenție – se arată în decizia pilot anunțată astăzi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Penitenciarul Jilava de lângă București are un grad de supraaglomerare de 160-170%.

Automat și condițiile de muncă ale angajaților sunt mult mai dure, spune, pentru RFI, comisarul Cristian Micu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Jilava. Cu excepția deținuților care și-au obținut în instanță dreptul la a avea la dispoziție în celule minim patru metri pătrați, ceilalți condamnați stau și câte 20-21 într-o cameră. 
În fine, la Penitenciarul Jilava un angajat se ocupă și de o sută de deținuți, în vreme ce legea și normele europene recomandă ca fiecare agent să aibă în grijă cel mult trei condamnați: 

Cristian Micu: Noi pe indicele de supraaglomerare suntem la 160-170%. Însă țin să accentuez lucrul acesta: fiecare deținut are patul lui.

Reporter: Are patul lui și ce suprafață îi revine? Cei patru metri nu-i revin, clar.

Cristian Micu: Clar sub patru metri pătrați, ăsta e răspunsul. Însă avem și camere unde sunt cazați deținuți care au obținut în instanță decizie să li se repartizeze patru metri. O să intervină statul prin forța de a construi penitenciare, prin legi care să diminueze fenomenul ăsta. Noi punem în aplicare legea. Dacă una din soluții este construirea de penitenciare este foarte bine. Dacă una din soluții este aplicarea de pedepse alternative este foarte bine. Orice metodă și orice act care duce la diminuarea supraaglomerării din penitenciare este un lucru foarte bun. Mai e un aspect pe care nu-l vede nimeni: fiind supraaglomerare automat și condițiile de muncă ale angajaților sunt mai grele. Dacă în practică avem un agent sau doi la 200 de deținuți, legea spune că trebuie să fie un angajat la doi sau la trei deținuți. Important este să ai un număr de angajați suficient pentru atingerea scopului final al pedepsei, reintegrarea în societate. Nu-l avem. Avem fenomenul supraaglomerării la deținuți și fenomenul lipsei de personal la administrație. Încercăm să ne aliniem la normele europene. (...) Problema este dată de fonduri. De bani. 

Reporter: Și când nu-i ai?

C.M.: Încerci să eficientizezi. (...) Nu comparăm România cu Norvegia. Nu putem face o comparație. Bineînțeles că ne gândim că probabil așa ar trebui să arate în viitor și penitenciarele din România. Însă eu sunt realist și vreau să aliniem sistemul la normele europene. Și-atât. 

 

 
Ascultă AICI interviul integral: