Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OMS: Vaccinarea obligatorie în România ar rezolva problema imunizării copiilor

”Problema imunizării copiilor poate fi rezolvată prin instituirea prin lege a obligativităţii vaccinării pentru a putea intra la şcoală”. Afirmația îi aparține directorului regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prezent la Bucureşti, în plină criză a vaccinurilor și a dezbaterii privind imunizarea copiilor. Pe subiect s-a exprimat, joi, și preşedintele PSD. Liviu Dragnea a lăsat să se înțeleagă că nu e de acord cu introducerea obligativității vaccinării copiilor. Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii anunță că va cere notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exportului de vaccinuri pentru a proteja stocurile existente.

Prezentă la București, pentru o dezbatere pe tema imunizării copiilor, directoarea regională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Zusana Jakab, a declarat că, "dacă Legea sănătăţii publice va stabili ca obligatorie pentru copii vaccinarea înainte de înscrierea la şcoală, se va rezolva această problemă" a ratei scăzute de imunizare a copiilor.

La scurt timp, a venit poziția președintelui Camerei Deputaților. Liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat, la Parlament, că are „foarte mari” rezerve în ceea ce priveşte obligativitatea vaccinării copiilor.

O reacție mai vagă pe acest subiect a venit de la premier. Sorin Grindeanu a declarat că susţine ideea ca părinţii să poată alege ce este bine pentru copiii lor, dar nu şi în cazul în care aceste alegeri îi afectează pe cei din jur, aşa cum se întâmplă în absenţa imunizării.

Între timp, un nou semnal de alarmă a fost tras de ministrul Sănătăţii. Florian Bodog a reiterat că România se confruntă cu o criză în privinţa medicamentelor şi, implicit, a vaccinului, astfel că solicită notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exportului de vaccin.

"Vreau să vă spun că suntem într-o situaţie de criză pe care o gestionăm cu cea mai mare atenţie. Vreau să vă informez că Ministerul Sănătăţii, aşa cum am declarat de fiecare dată când am ieşit public, a luat toate măsurile pentru a achiziţiona vaccinurile şi că în momentul de faţă aşteptăm livrarea primului lot de ROR pentru cele zece judeţe în care lipseşte. Am toată determinarea să fac acest lucru şi doresc ca pacienţii români să nu fie defavorizaţi comparativ cu alte ţări în care aceste medicamente au preţuri mai mari", a spus ministrul Sănătăţii, joi, la finalul unei dezbateri pe tema imunizării.

Pe de altă parte, în prezent, un proiect al Legii vaccinării, este în dezbatere publică. Acesta propune ca înscrierea copiilor într-o colectivitate să se poată face numai după efectuarea vaccinurilor obligatorii, părinţii asumându-și în scris dacă refuză vaccinarea. Proiectul prevede, de asemenea, ca, în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului, să poată fi sesizate instituţiile abilitate "privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului".