Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce merge mai bine turismul în Bulgaria şi ţările din jur? Expert: “Nu e permis ca România să nu aibă aşa ceva”

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Bulgaria are un Minister al Turismului de peste un deceniu şi jumătate, iar alte ţări din zona României se promovează la marile televiziuni din străinătate. Declaraţia a fost făcută la RFI de Nicolae Bucovală, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, reprezentant al Asociaţiei Patronale Mamaia.

Circa opt milioane de turişti străini au vizitat Bulgaria în 2016, mai mulţi decât populaţia ţării. În România au venit anul trecut aproximativ două milioane de turişti străini, în creştere cu 10% faţă de 2015.

De ce merge mai bine turismul în Bulgaria? Nicolae Bucovală atrage atenţia că “bulgarii au un Minister al Turismului de vreo 15-17 ani şi aproape de vreo 12 ani, din câte ştiu eu, este acelaşi ministru al Turismului şi poate să-şi dezvolte o strategie şi nu mă refer numai la litoralul bulgăresc, ci şi muntele bulgăresc (…), sigur că aici intervine actul de guvernare. Noi facem eforturi de ani de zile să introducem turismul ca o economie prioritară în programele de guvernare. S-au făcut nişte paşi”.

Reprezentantul FPTR spune că turismul românesc suferă la capitolul promovare: “Noi aici încă nu am reuşit să ieşim aşa cum trebuie cu promovarea, am tot insistat, am tot discutat pe la minister, pe la Autoritatea Naţională, încă nu avem o strategie clară de promovare a tuturor formelor de turism de la noi din ţară (…). Avem aproape tot ce ne trebuie. Nu ştim să ne promovăm, nu ştim să avem grijă de bunul nostru şi de multe ori ne este foarte uşor să privim afară şi să lăudăm afară (…). Nu vreau să dau nume de televiziuni, dar mă uit şi noaptea, până şi ţările mici care de-abia intră cu oferte de turism şi mă refer aici la ţările balcanice, ţările care erau din fosta Iugoslavie, te uiţi pe posturile celebre şi au câteva spoturi de promovare, Muntenegru, Macedonia, Albania, mai nou. Nu e permis ca România să nu aibă aşa ceva”.

 
Nicolae Bucovală, despre turismul în Bulgaria şi România