Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SRI vrea banii înapoi de la Hexi Pharma

Serviciul Român de Informații  s-a constituit parte civilă în dosarul Hexi Pharma pentru suma de 12.600 lei, reprezentând contravaloarea unui contract încheiat cu compania de Unitatea Militară 0502 București.

SRI precizează că, în ceea ce privește Spitalul "Agrippa Ionescu", acesta a restituit către Hexi Pharma produsele achiziționate, drept pentru care respectiva societate a stornat facturile prin care se efectuase plata. "La data de 11 august 2016, Hexi Pharma Co SRL a transmis confirmarea debitului față de unitatea noastră. În consecință, unitatea noastră spitalicească deține o creanță certă, lichidă și exigibilă, față de care Hexi Pharma Co SRL și-a manifestat disponibilitatea de a o plăti", se arată pe pagina de Facebook a SRI.

Pe 6 martie, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea a 340 de infracțiuni de înșelăciune dintre care șapte având consecințe deosebit de grave dar și pentru uz de fals și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.  

În același dosar au fost deferiți justiției directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, precum și Mihai Leva, șef de producție al companiei, pentru aceleași infracțiuni.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în perioada 1 iunie 2010 — 16 mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanții a 340 de unități sanitare "prin prezentarea ca adevărată a unor calități mincinoase ale produselor proprii", referitoare la concentrația substanțelor active și la eficiența biocidă, precum și prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete și alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziție de produse biocide și pricinuindu-le o pagubă.

Romulus Varga, procuror șef al Secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului General, a declarat că prejudiciul în dosarul Hexi Pharma se ridică la 102 milioane lei, însă unele spitale s-au retras din dosar ca părți civile.