Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eurostat nu confirmă datele natalității menționate de Andreea Păstîrnac

child_on_the_beach_eu.jpg

child beach EU
Eurostat nu deține date despre românii născuți în UE
Sursa imaginii: 
@European Communities

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat marți 2 mai că în baza statisticilor Eurostat, mai mulți copii s-au născut în 2016 în diaspora românească decât în România. Eurostat nu poate confirma însă aceasta.

Ministrul a făcut această afirmație în cadrul une dezbateri privind politicile pentru tineret.

Eurostat, oficiul european de statistică, nu poate furniza însă date mai noi de doi ani. În prezent, cele mai recente cifre și date deținute de Eurostat sunt cele pentru 2015.

Privind natalitatea românilor, Eurostat , contactat la Luxembourg de RFI, a declarat că nu are date disponibile pentru anul 2016.

Apoi, Eurostat a precizat că modul în care sunt realizate statisticile permite doar cunoașterea numărului de copii născuți într-o țară într-un anumit an.

Din aceștia, Eurostat , bazându-se pe naționalitatea mamei, poate spune câți sunt străini, dar nu și naționalitate au.

Baza de date a Eurostat îi va înregistra pur și simplu ca „străini”, fără a putea spune dacă sunt și români printre ei. Ce se poate spune despre „străini” este doar dacă mama are sau nu are naționalitatea unui stat membru al UE.

În fine, referitor la declarațiile ministrului Andreea Păstîrnac, Eurostat spune că "astfel de concluzii nu pot fi trase din datele furnizate și expuse aici".

Potrivit Eurostat în anul 2015 s-au născut 197491 de copii vii în România, adică o rată a natalității de 10 la 1000. Un astfel de număr de noi născuți raportat la 4,4 milioane ar reprezenta o rată de aproape 45 la 1000, ceea ce ar plasa Diaspora românească alături de țări ca Niger sau Mali, cu cea mai mare natalitate din lume.