Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suntem printre ultimii în Europa la raportarea efectelor adverse ale medicamentelor

România se află la coada clasamentului european în ceea ce priveşte raportarea reacţiilor adeverse la medicamente, potrivit Agenţiei Naţioanale a Medicamentului. Statistica alarmantă se înregistrează în ciuda faptului că numărul celor care raportează efectele nedorite ale medicamentelor a crescut mult în 2016.

Agenţia Naţioanală a Medicamentului afirmă că România stă foarte prost la capitolul raportării reacțiilor adverse ale medicamentelor. "Nu suntem chiar pe ultimul loc, dar mai avem de muncă.(...) Cu cât avem mai multe rapoarte obiective de reacţii adverse, cu atât se vor lua mai multe măsuri de diminuării ale riscurilor administrării de medicamente", a declarat Nicolae Fotin, preşedintele Agenţiei Naţioanale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, conform Mediafax.

Statistica alarmantă se înregistrează în ciuda faptului că numărul celor care raportează efectele nedorite ale medicamentelor a s-a dublat în 2016 față de anul precedent.

Potrivit acestor date, în 2016, doar 26 de pacienţi au raportat reacţii adverse, 17 farmacişti şi 394 de medici, în total înregistrându-se 4000 de rapoarte. Cu un an înainte, fuseseră înregistrate 2.400 de avertizări. Comparativ, în cele mai multe state europene, numărul acestor raportări este de ordinul zecilor de mii.

"Reticenţa medicilor şi farmaciştilor vine din faptul că mai au încă un formular de completat. Poate varianta online să fie mai uşoară şi o idee bună ar fi ca asistenţii să poată raporta în locul medicului", spune șeful Agenției Medicamentului.

La rândul lor, asociaţiile de pacienţi îi încurajează pe bolnavi să facă raportări cu privire la reacţiile medicamentelor pentru a putea fi îmbunătățită calitatea tratamentelor.

"Trebuie să îi încurajăm pe pacienţi să facă mai multe raportări. Soluţia ar fi legată de întâlnirile frecvente cu pacienţii, informările pe această temă, ei trebuie să ştie că sunt în siguranţă şi că nu vor avea de suferit, raportarea este confidenţială, iar specialistul nu ar putea să afle despre raportul lui. Ei trebuie să aibă încredere, problema noastra este lipsa de încredere. Prospectele la medicamente au devenit foarte complexe, cu multe informaţii şi pacientul este tentat să vadă despre ce este vorba. Există şi posibilitatea ca pacientul să se sperie când citeşte aceste informaii şi atunci are nevoie şi de consultarea medicului", a afirmat Dorica Dan, preşedintele Alianţei Naţionale pentru Boli Rare.