Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza din Venezuela: Mortalitate infantilă în creștere. Rafturi goale în farmacii, malarie și ciocniri de stradă

protest_venezuela.jpg

Sursa imaginii: 
en.rfi.fr

Mortalitatea infantilă a crescut anul trecut în Venezuela cu aproape o treime. Pe fundalul crizei economice acute, opt din zece medicamente lipsesc din farmacii, iar spitalele recurg la improvizații pentru a compensa lipsa echipamentelor, relatează The Guardian, care citează date guvernamentale oficiale.

Au murit, anul trecut, peste 11 mii de copii de până la un an. Rata mortalității infantile a crescut cu peste 30%, iar mortalitatea maternă cu 65%. Cazurile de malarie au scăpat de sub control: creștere de 75%, la fel și cazurile de difterie și numărul  contaminărilor cu virusul Zika.  

Sunt statistici publicate pe o pagină de Internet guvernamentală, după mai bine de doi ani de tăcere. The Guardian citează principala asociație a farmaciștilor din Venezuela: rafturile sunt goale și ar lipsi în jur de 85% din medicamente. Lipsesc din spitale echipamente esențiale, inclusiv incubatoare, iar gravidele caută cu disperare suplimentele cu acid folic și fac mari eforturi să-și procure alimentele de bază. 

Ministerul Sănătății de la Caracas a refuzat să ofere alte date. Regimul Maduro, la putere în Venezuela, susține însă că elita care ar pregăti o lovitură de stat adună toate medicamentele de pe piață, pentru a alimenta tensiunile sociale. 
Între timp, în Venezuela, stat afundat tot mai mult în recesiune și izolat de comunitatea internațională, sunt proteste de stradă tot mai dure: presa internațională relatează că ciocnirile cu forțele de ordine, gazele lacrimogene și gloanțele de cauciuc au ajuns să facă parte din cotidian.