Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Elveția blochează temporar accesul muncitorilor români. Cartel Alfa: Medici și IT-iști, printre cei afectați

Elveția a decis, miercuri, să activeze clauza de salvgardare față de cetăţenii români şi bulgari. Măsura, care vizează exclusiv eliberarea de permise de şedere în acest stat pentru durate între 1 şi 5 ani, are o valabilitate de un an, cu posibilitatea de a fi reînnoită în 2018. Ministerul român al Afacerilor Externe și-a exprimat regretul față de decizia luată de partea elveţiană. Într-un interviu la RFI, liderul sindical Petru Dandea (Cartel Alfa) spune că Elveția va fi prima care va avea de pierdut de pe urma acestei decizii.

Măsura adoptată de Elveția vizează exclusiv eliberarea de noi permise de şedere de tip „B” (durată de şedere între 1 şi 5 ani), nerestricţionând eliberarea de permise de tip „L” (durată de şedere sub un an) sau de tip „C” (permise de stabilire a căror eliberare nu este reglementată prin Acordul menţionat) şi nici prelungirea permiselor de tip „B” deja eliberate.  

Partea elveţiană a arătat că măsura nu singularizează România, ea fiind aplicată de Elveţia în 2012 pentru statele membre nou intrate în UE şi în 2013 pentru celelalte state membre UE.

Autoritățile elvețiene au luat această măsură în condițiile în care, potrivit datelor comunicate de către statul elvețian, în perioada iunie 2016 - mai 2017 au fost acordate aproximativ 3900 permise de şedere de tip „B” pentru cetăţenii români şi bulgari, cifră care depăşeşte pragul mediu al ultimilor 3 ani, de 1024 de permise, se arată în comunicatul MAE.

Clauza activată de Elveția respectă legislația europeană

Conform Acordului din 1999 dintre Confederaţia Elveţiană şi Uniunea Europeană privind libera circulaţie a persoanelor  (ALCP), extins la România şi Bulgaria la 1 iunie 2009 prin Protocolul II la acesta, accesul cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii elveţiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioadă de 7 ani. Perioada de menţinere a restricţiilor pe piaţa muncii s-a încheiat  la 31 mai 2016, data de la care Elveţia a liberalizat circulaţia lucrătorilor români şi bulgari.

Conform Protocolului amintit, în cazul în care fluxul de lucrători români şi bulgari depăşeşte cu 10% media ultimilor trei ani, la data de 1 iunie 2017 sau pentru ultima dată, la data de 1 iunie 2018, guvernul elveţian poate activa o clauză de salvgardare prin care să limiteze eliberarea de noi permise. Măsura poate fi aplicabilă pe durata unui an şi poate fi prelungită cel mult până în mai 2019.

Cartel Alfa: Angajatorii elvețieni vor ajunge să regrete decizia statului

Într-un interviu la RFI, liderul sindical Petru Dandea (Cartel Alfa) spune că muncitorii români din Elveția care vor fi afectați sunt în majoritate persoane calificate, chiar cu pregătire academică. În aceste condiții, ”Elveția va fi prima care va avea de pierdut de pe urma acestei decizii”, crede Petru Dandea, care precizează că mai sunt posibile ajustări ale acestei măsuri:

”În primul rând, cel mai mult de pierdut în urma acestei măsuri vor avea românii care nu-și vor putea continua activitatea pe teritoriul Elveției. În al doilea rând, angajatorii care au lucrat cu aceste persoane cu siguranță vor avea de pierdut pentru că știm că în portofoliul de meserii acceptate de statul elvețian (n.r. la semnarea, în 2009, a tratatului dintre UE și Elveția privind libera circulație a persoanelor) existau și meserii cu calificare înaltă în zona medicinei sau IT-ului” spune Petru Dandea.

Liderul sindical crede că ”angajatorii elvețieni vor ajunge să regrete decizia statului de a activa această clauză de salvgardare. Totuși, mai pot apărea modificări – spune Petru Dandea: elvețienii pot menține acordarea de permise pentru salariații români și bulgari pentru anumite calificări considerate deficitare ca acoperire pe piața forței de muncă elvețiene. Sau pot spune pur și simplu: pentru orice cetățean român sau bulgar, pe perioada aceasta de un an, nu se mai eliberează permise de ședere de tip B, situație în care cei cărora le vor expira permisele, în această perioadă, nu vor mai putea să obțină certificatele”.

Ascultă interviul integral acordat RFI de liderul sindical Petru Dandea (Cartel Alfa):

 
Liderul sindical Petru Dandea (Cartel Alfa), despre muncitorii români din Elveția