
Social
Strumpfii vă invită la Bruxelles!
590997a1cd7002254298513c.jpg

Bine ați venit la Bruxelles! Dacă ați ales să călătoriți cu trenul, la Gare de Midi vă întâmpină ștrumpfii. La Aeroportul Zaventem ei sunt de asemenea prezenți.
Strumpfii sunt cei care v-au invitat de fapt sa faceți aceasta călătorie, fie că locul de plecare a fost Paris, Londra, Amsterdam, Roma sau Barcelona.
Strumpfii, simpaticele personaje albastre imaginate de desenatorul belgian Peyo în 1958 sunt acum ambasadori ai turismului la Bruxelles. Ei sunt trimișii regiunii Bruxelles-Capitale care a investit 4 milioane de euro în această campanie de imagine necesară turismului și intitulata „Where will Brussels take you?”.
Prin intermediul unui site internet numit „takemeto.brussel”, turiștii au posibilitatea de a-și personaliza vacanța la Bruxelles. Campania durează șase luni și-și propune un rezultat de lungă durată care să dea roade până în 2020.
Anul trecut, în urma atentatului, capitala Europei a fost părăsită de turiști, frecventarea hotelurilor a scăzut cu 40% în vara anului 2016.
Patrick Bontick, directorul agenției bruxelleze de turism, spunea atunci că nu doar Bruxelles a suferit în urma atentatelor, dar că aici criza s-a resimțit mai mult din cauza închiderii aeroportului Zaventem.
Iar criza acestui sector a tras-o după sine si pe cea a comerțului și așa mai departe.
Între timp, situația s-a mai ameliorat, procentul de ocupare a camerelor de hotel la Bruxelles a crescut la 71% și se apropie de cel dinaintea atentatelor, dar există și alte dificultăți.
Ministrul-președinte al regiunii Bruxelles Capitale, Rudi Vervoort, spune că se dezvoltă acum o alta tendință, cea a turismului urban, iar capitala belgiană trebuie să poată concura cu alte capitale europene.
Într-adevăr, Bruxelles nu se află la înălțime din acest punct de vedere. Capitala Europei este mai ales o destinație a eurocraților și a oamenilor de afaceri, mai puțin a turiștilor.
Bruxelles nu se ridică la nivelul Parisului, al Londrei sau al Romei. Orașul nu a fost doar victima atentelor teroriste, dar și a unui urbanism neinspirat care-l face astăzi aproape impracticabil.
În afara faptului că punctele turistice nu sunt prea numeroase (Grande Place, Manneken-Pis și Atomium sunt cam singurele atracții), orașul se află într-un permanent șantier a cărui utilitate rămâne neclară.
Bruxelles este și una dintre capitalele cele mai aglomerate din lume, aici traficul este extrem de dens, iar urbaniștii fac tot posibilul pentru a îngreuna viața automobiliștilor.
În paralel, transportul în comun lasă de dorit, el nu deservește corect toate cartierele; rețeaua metroului, de exemplu, este destul de restrânsă.
În plus, exact la începutul lunii când noua campanie a fost lansată, traficul feroviar pe linia principală Nord-Midi a fot închis din cauza unor lucrări de modernizare.
Dar Bruxelles vrea sa creadă în șansa sa, mai ales că imaginea atentatelor din martie 2016 se șterge treptat din memoria oamenilor. Un turist întâlnit la recepția unui hotel din centrul orașului și venit pentru weekendul lung din 8 mai spune că nici nu s-a gândit la atentate.
Hotelurile, iată alta problema a Bruxelles-ului pe care nici politicienii si nici responsabili sectorului turism nu vor s-o abordeze frontal.
Primarul socialist al orașului, Yvan Mayeur, a transformat o parte din centru în zonă pietonală, condamnând astfel la faliment magazinele si hotelurile aflate acolo. Hotel Metropole, o bijuterie arhitecturală și o emblemă a orașului, a fost astfel obligat să-și oprească activitatea.
A urmat, din cauze încă necunoscute, falimentul Hotelul Sheraton, aflat la Rogier, tot în centrul orașului. În plus, formulele de Bed&Breakfast de tip Airbnb și hotelele apartamente, cu mult mai ieftine și adesea foarte confortabile, au dat și ele o lovitură sectorului hotelier tradițional.
Acestea fiind zise, Bruxelles are nevoie de o nouă imagine care să nu fie cea a unui oraș gri unde se plimba eurocrații îmbrăcați în costume la fel de gri. Bruxelles rămâne totuși o capitala ieftină, față de Londra sau Paris, este un oraș cu multe parcuri și poate oferi o escapadă plăcută. Daca nu plouă...