Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Al Nakba, Ziua Catastrofei: Ciocniri violente la Betleem (reportaj RFI)

Palestinienii comemorează pe 15 mai al Nakba sau Ziua Catastrofei. Pentru ei e o zi de jale: manifestări organizate de palestinieni nu numai în Cisiordania sau în Gaza, ci în toata lumea, marchează crearea statului evreu, în 1948, relocările masive și evacuarea forțată a sute de mii de palestinieni.

La 69 de ani de la crearea statului Israel așadar, pe Malul de Vest, spiritele sunt la fel de încordate: ”Comemorarea Nakba în Palestina e sinonimă cu rezistența”, spune o tânără de 23 de ani. ”Pentru noi, Nakba nu e ceva ce s-a petrecut in 1948. E ceva în desfășurare, se întâmplă în fiecare zi. Acum, când vorbim, case ale palestinienilor sunt demolate, pământurile confiscate. Pentru noi nu e o comemorare istorică. E o formă de rezistență. Spunem lumii că palestinienii suferă”.

De partea lor, israelienii invocă propria securitate. A acorda dreptul de restabilire pe pământurile unde acum aproape 70 de ani trăiau sutele de mii de palestinieni evacuați ulterior ar crea un pericol uriaș, susțin autoritățile israeliene. Palestinienii sunt acuzați că rescriu istoria sau, în cel mai bunc caz, că uită ce s-a întâmplat după 14 mai 1948.

La Betleem, al Nakba s-a transformat rapid în violențe de stradă. Palestinienii au aruncat cu pietre spre soldații israelieni, aceștia au răspuns cu gaze lacrimogene. ”De ce tot arunci cu pietre?” l-am intrebat pe un tânăr cu fața acoperită de o cagulă. ”Pentru că ăsta e felul nostru de a rezista Ocupației”, mi-a raspuns.

 

Acultă aici reportajul de la Betleem: