Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Penurie de cadre didactice în universități

ubb.jpg

Universităţile româneşti se confruntă cu o lipsă acută de personal
Image source: 
ClujToday.ro

Universităţile româneşti se confruntă cu o lipsă acută de personal. Cadrele didactice nu pleacă doar în străinătate, ci şi în mediul privat, care le oferă salarii şi de cinci ori mai mari. Acest fenoment este cel mai vizibil în domeniul IT. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, cea mai mari universitate din țara noastră, spune că România are nevoie de o politică naţională ca să îşi păstreze elitele în universităţi.

În pragul începerii sesiunilor de admitere în universităţiile din România, conducerea UBB Cluj trage un semnal de alarmă cu privire la penuria de cadre didactice. Profesorii specializaţi în domenii care au mare căutare pe piaţa muncii sunt angajaţi de firmele private prezente în România. În anumite domenii precum informatica, aceştia primesc salarii de cinci ori mai mari decât dacă ar rămâne la catedră. Acest lucru creează un cerc vicios. În domeniul IT, de exemplu, în Cluj, ar fi nevoie de 11.000 de informaticieni pe an, însă Facultatea de Matematică-Informatică nu poate să mărească numărul de locuri la admitere, pentru că nu are numărul de profesori necesari, spune prorectorul UBB, Anna Soos.

„În momentul în care noi am avea mai mulţi profesori, am putea cere Agenţiei Naţionale de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior mărirea numărului de studenţi. Aste e capacitatea pe care o avem în acest moment aprobată de ARACIS. Dacă am avea mai mulţi profesori angajaţi la universitatea, atunci am putea scoate mai multe locuri la admitere”, a declarat prorectorul UBB, Anna Soos.

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, academicianul Ioan Aurel Pop este de părere că România ar trebui să aibă o politică naţională pentru a-şi păstra elitele în universităţi. Chiar dacă acest lucru ar însemna ca unii dintre profesori să muncească deopotrivă la catedră şi pentru companiile private.

„Acum e o pierdere foarte mare de creiere, nu numai în străinătate, dar chiar dinspre învăţământ spre alte domenii. Înseamnă că şcoala, şi cea elementară şi cea generală şi învăţământul superior nu merg cum ar trebui să meargă. Din acest punct de vedere ar trebui o politică naţională de atragere spre învăţământ a acelor oameni care pot fi, și trebuie să fie,nu neapărat profesori toată viaţa lor, dar şi profesori, ca din experienţa lor să dea tinerilor ce au ei mai bun”, a spus rectorul UBB Cluj, academicianul Ioan Aurel Pop.

Alături de informatică, de mare trecere se bucură şi alte domenii precum psihologia, kinetoterapia, turismul cultural, geografia şi ingineria, dar şi ştiinţele politice şi cele administrative.

813