Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


DNA cere arestarea la domiciliu a IPS Teodosie

teodosie.jpg

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie e acuzat de folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru accesarea de fonduri europene
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie e acuzat de folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru accesarea de fonduri europene
Image source: 
News.ro

IPS Teodosie ar putea fi arestat la domiciliu. Măsura a fost cerută, marți, de DNA. Procurorii îl acuză pe înaltul ierarh că nu a respectat condițiile controlului judiciar.

Procurorii DNA au solicitat înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu pentru arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie este judecat, alături de alte persoane, pentru folosirea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru accesarea de fonduri europene.

În cererea de arestare a procurorilor se menţionează că IPS Teodosie ”a demarat activităţi de accesare a fondurilor europene, deşi acest lucru i-a fost interzis în mod expres şi neechivoc prin obligaţiile stabilite în cadrul controlului judiciar”.

DNA susține că în perioada 2010 – 2016, înaltul ierarh în calitate de arhiepiscop al Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.

În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 hectare), drept plantații de struguri nobili pentru vin, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi”, susține DNA.

De asemenea, procurorii anticorupţie au stabilit că un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor.

Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 184.610,27 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei. În anul 2016 plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei”, mai precizează sursa citată.

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.