Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CERT-RO: Mai multe instituții publice, afectate de atacul cibernetic WannaCry

Mai multe instituții publice au fost afectate de atacul cibernetic din ultimele zile, anunţă Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Au fost făcute, însă, doar trei notificări. Aproape o treime dintre adresele afectate sunt în Bucureşti, precizează aceeași instituție.

”Din informaţiile disponibile cu privire la cele 326 adrese IP publice, a reieşit că printre sistemele afectate asociate acestor IP-uri se regăsesc companii ce activează în sectoarele energetic, transporturi, telecom sau auto, dar şi 6 instituţii publice. Cu toate acestea, datele nu arată dacă este vorba de sisteme ale instituţiilor respective sau dacă sunt IP-uri ce au fost date spre folosinţă către terţi”, se arată în comunicat.

Aproape o treime dintre adresele afectate, 94, sunt din Bucureşti. Urmează Iaşi, cu 38 de adrese, şi Cluj-Napoca cu 15. Au fost afectate în special sistemele de operare Windows XP, 7 şi 8, potrivit CERT-RO.

Windows 10 nu este vulnerabil. Virusul WannaCry utilizează un modul de exploatare despre care se presupune că ar fi fost dezvoltat de Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA)”, se mai arată în comunicatul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Anterior comunicatul CERT-Ro, experţii sud-coreeni au lansat un avertisment cu privire la posibilitatea unor noi atacuri cibernetice. Acest avertisment vine după ce mai multe companii de securitate cibernetică au identificat o legătură între regimul nord-coreean şi atacul cibernetic mondial.