Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hărţuirea sexuală în universităţi. Ce gesturi pot fi considerate deplasate?

hartuirea_sexuala_universitati_gesturi_deplasate.jpg

Cât de extinsă este hărţuirea sexuală în universităţile din România?
Cât de extinsă este hărţuirea sexuală în universităţile din România?

Hărţuirea sexuală în universităţile din România este o problemă raportată insuficient. La această concluzie au ajuns jurnaliştii de la site-ul Dela0.ro, care atrag atenţia că nu există proceduri instituţionale în universităţi pentru gestionarea situaţiei.

Hărţuirea sexuală în mediul universitar românesc se manifestă în diverse forme, explică la RFI jurnalista Diana Oncioiu (Dela0.ro): „De obicei, noi în presă vedem forma extremă a hărţuirii, adică un profesor care cere explicit favoruri sexuale, pentru mărirea unei note, însă hărţuirea sexuală poate să fie un profesor care insistă, trimite poze de exemplu unei studente sau care insistă să meargă cu ea la film şi condiţionează această ieşire tot aşa, cu note şi aşa mai departe. Pot fi inclusiv glume, pe care multă lume le consideră nevinovate, dar care poate au un caracter obscen sau sexual”.

Jurnalista mai precizează că există şi o teamă a unor studente de a raporta cazurile de hărţuire sexuală.

„Există şi această situaţie de victim blaming, adică am întâlnit inclusiv studenţi care spun: nu e de vină profesorul, că uite şi cum se îmbracă ea sau uite şi ea l-a instigat”, spune jurnalista Dela0.ro.

 
Diana Oncioiu, despre hărţuirea sexuală în universităţi