Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comitet de urgență la guvern pentru combaterea epidemiei de rujeolă

Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre privind înfiinţarea unui departament de monitorizare a implementării Programului Naţional de Vaccinare, care se va ocupa cu achiziţionarea de vaccinuri, şi a decis şi înfiinţarea unui Comitet interministerial de urgenţă, care să identifice disfuncţionalităţile din sistem şi care să asigure aprovizionarea la timp cu vaccinurile necesare.

Departamentul de Monitorizare și Implementare a Programului Naţional de Vaccinare va funcţiona în subordinea directă a ministrului Sănătăţii și va avea atribuţii cu privire la achiziţionarea vaccinurilor, administrarea acestora şi o mai bună informare a populaţiei cu privire la beneficiile vaccinării. De partea sa, Comitetul Interministerial de urgenţă pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor din Programul Naţional de Vaccinare va lua măsuri pentru asigurarea aprovizionării la timp cu vaccinurile necesare. "Comitetul va avea ca principal obiectiv identificarea unor soluţii imediate pentru criza vaccinurilor începută în 2016. În acest sens, Comitetul va elabora şi va prezenta primului-ministru, până la finalul lunii mai, un plan de acţiune, iar implementarea acestuia se va realiza până la sfârşitul lunii septembrie 2017. De asemenea, va întocmi un raport care va fi prezentat premierului până la finalul perioadei de implementare", informează Guvernul. Comitetul va putea face propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, pe termen scurt, să permită achiziţionarea în regim de urgenţă a dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil şi continuu. Comitetul interministerial va fi condus de ministrul Sănătăţii. Din Comitet vor face parte secretari de stat şi experţi din Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Agenţia Naţională a Medicamentului, Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. dr. Matei Balş”, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Serviciul Român de Informaţii. 

"Constat că la nivel de Guvern, încet, încet, se conştientizează gravitatea situaţiei, sper să se vină cu o politică pe termen lung", a comentat tot joi președintele Klaus iohannis. El a estimat  că actuala criză provocată de epidemia de rujeolă este "o catastrofă", ceea ce arată că trebuie întreprinsă o campanie de prevenţie, inclusiv prin vaccinarea "sistematică şi obligatorie", precizând că Guvernul începe "încet, încet" să conştientizeze gravitatea situaţiei. Șeful statului a insistat că nu doreşte să acuze doar actualul Guvern şi ministru al Sănătăţii, pentru că erorile au fost "sistemice", ceea ce arată că este nevoie de noi măsuri. "Este cazul să vedem cum putem să facem lucrurile mai bine. Cred că între timp toată lumea s-a lămurit că fără vaccinare nu se poate şi atunci este clar că revenim la o temă pe care am adus-o de multe ori în discuţie, şi anume prevenirea. Este nevoie de prevenirea unor astfel de epidemii, printr-o vaccinare sistematică, obligatorie, eficientă şi bine organizată din partea Ministerului Sănătăţii", a spus preşedintele.