Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prințul Charles la Cluj: Vin în România atât de des pentru voi, prietenii mei români

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Prințul Charles al Ţării Galilor vine atât de des în România pentru prietenii săi români, a spus-o chiar Alteţa Sa Regală la Cluj, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai. Această distincţie i-a fost acordată pentru eforturile sale de a păstra patrimoniul cultural, tradiţiile şi diversitatea naturii României. Cum s-a desfăşurat ceremonia de la Cluj şi ce mesaje a mai transmis Prințul Charles, moştenitorul Coroanei Marii Britanii?

Moştenitorul Coroanei Britanice, Alteţa Sa Regală Principele Charles al Ţării Galilor, a fost propus pentru titlul de Doctorul Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai de către Facultatea de Biologie. Motivele sunt efoturile Principelui britanic de protejare a mediului înconjurător pe care Alteţa Sa le depune încă din 1968, când a vorbit prima oară despre acest subiect și a avertizat asupra efectelor ireversibile ale schimbării climei.

La rândul său, prinţul Charles a amintit că această distincţie vine exact la 20 de ani de la prima sa vizită în Transilvania. În discursul său, Principele Charles al Ţării Galilor a făcut elogiul Transilvaniei şi al modului în care în această parte a Europei este păstrată diversitatea naturii, modul armonios în care oamenii trăiesc în comunităţile tradiţionale, multiculturalismul şi maniera în care oamenii îşi păstrează moştenirea culturală.

“Este rar, poate chiar unic în Europa să găseşti atât de multe câmpuri productive, bine păstrate. Am fost uimit să găsesc pajiştile atât de bogate, cu flori de câmp şi fluturi, cu peste 200 de specii de fluturi în România, în comparaţie cu doar 40 de specii în Marea Britanie”, a spus ASR Principele Charles al Marii Britanii.

Mai mult, Prinţul Charles a spus că vine atât de des în România, nu doar pentru natura de aici, ci şi pentru oameni.

”Am fost întrebat de multe ori de ce vin atât de des în România. Ce anume o face atât de specială, atât de atrăgătoare? Pentru mine, răspunsul este clar: voi, prietenii mei români. Peisajul vostru natural şi cultural, tradiţiile voastre, dar şi  capacitatea voastră de a inova şi de a schimba ceea ce sunteţi după secole de istorie, identitatea voastră şi ceea ce puteţi face, energia schimbării pe care o puteţi mobiliza”, a spus Principele Charles.

Din motive de securitate, ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai s-a desfăşurat într-un cadru relativ restrâns, la care chiar şi accesul presei a fost unul limitat la operatorii de televiziune.  

Universitatea clujeană a acordat până acum astfel de titluri onorifice şi altor membri ai familiilor regale europene, inclusiv Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României, Alteţei Sale Serenisime Principelui Hans-Adam al II-lea de Liechtenstein, Patriarhului Ecumenic al Constantinopolelui, Bartolomeu sau Papei Benedict al XVI-lea.

 
Ascultă cum s-a desfăşurat ceremonia de la Cluj şi ce mesaje a transmis Principele Charles, moştenitorul Coroanei Marii Britanii