Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Definirea familiei. O dezbatere cu accente radicale

Platforma ”Respect” solicită clasei politice să oprească organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei, pentru "a preveni riscul alunecării nedemocratice şi al divizării societăţii româneşti". Pe de altă parte Coaliţia pentru familie a reuşit să adune peste 3 milioane de semnături pentru iniţiativa sa de modificare a Constituţiei. Recent o adevarată dispută privind drepturile persoanelor din comunitatea LGBT a fost găzduită de televiziunea publică. O ocazie pentru declaraţii radicale.

Mai multe asociaţii civice au lansat o platformă împotriva modificării Constituţiei. Mişcarea “Respect” doreşte oprirea referendumului de înlocuire a termenului “soţi” cu exprimarea “bărbat şi femeie”, solicitat de Coaliția pentru Familie.

Susţinătorii platformei “Respect” atrag atenţia că România riscă astfel să limiteze drepturile și libertățile cetățenilor. Din toamna anului 2015, Coaliţia pentru familie a reuşit să adune peste 3 milioane de semnături pentru iniţiativa sa de modificare a Constituţiei, arătând că este un subiect gustat din plin de un public cu valori tradiţionale.

Dezbaterea în jurul acestui subiect a creat momentele radicale, inclusiv caracterul laic al statului a fost pus la îndoială  având în vedere că propunerile Coaliţiei pentru Familie vin din partea unor asociaţii ortodoxe, catolice sau protestante.

Platforma ”Respect” solicită clasei politice să oprească organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei, pentru "a preveni riscul alunecării nedemocratice şi al divizării societăţii româneşti". 

”Prima provocare şi cea mai importantă este de a ne uni şi de a da glas revoltei noastre pentru a convinge Parlamentul, Preşedinţia şi instituţiile ţării să oprească acest referendum care reprezintă o nouă mineriadă la adresa democraţiei româneşti. Politicieni, opriţi distrugerea democraţiei româneşti şi arătaţi-ne respect: Constituţia este pentru toţi!”, arată manifestul.

Platforma ”Respect”exprimă susţinerea pentru familie şi precizează că cele mai mari ameninţări la adresa acesteia sunt sărăcia şi corupţia, distrugerea statului de drept, inegalităţile, lipsa de unitate, solidaritate, respect şi încredere reciprocă, violenţa în familie, accesul limitat la locuire şi servicii medicale adecvate, mortalitatea maternă şi infantilă ridicată, absenţa accesului egal la educaţie de calitate, inclusiv insuficienţa creşelor şi a grădiniţelor, lipsa locurilor de muncă.

La baza Platformei se află un Grup de Iniţiativă format din Asociaţia Pro Democraţia, APADOR-CH, Asociaţia ActiveWatch, Asociaţia ACCEPT, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Iniţiativa România, Platforma Demos şi Oana Marinescu în calitate de cetăţean.

Pe de altă parte Coaliţia pentru familie a reuşit să adune peste 3 milioane de semnături pentru iniţiativa sa de modificare a Constituţiei.

Recent o adevarată dispută privind drepturile persoanelor din comunitatea LGBT a fost găzduită de televiziunea publică. O ocazie pentru declaraţii radicale.

În timpul discuţiei fostul avocat al poporului, profesorul universitar Gheorghe Iancu, si susţinător al Coaliţiei pentru familie a declarat, spre stupefacţia publicului că “Hitler de abia după 1942 a înnebunit sugerând că până atunci nu au existat represalii”

I-am cerut domnului Iancu să explice punctul acesta de vedere, care a şocat nu doar mediul academic, ci şi pe activiştii pentru drepturile omului.