Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurorii, revoltaţi de legea salarizării: „Sistemul judiciar va fi afectat”

procurori_lege_salarizare_sistem_judiciar.jpg

Legea salarizării îi nemulţumeşte pe procurori (Sursa foto: pixabay.com)
Legea salarizării îi nemulţumeşte pe procurori (Sursa foto: pixabay.com)

Asociaţia Procurorilor din România critică legea salarizării. Organismul cere preşedintelui Klaus Iohannis, instanţei supreme şi Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională, pe motiv că documentul adoptat recent de Parlament ar crea diferenţe de statut financiar între procurori şi judecători.

Preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor, spune la RFI că legea salarizării poate afecta funcţionarea sistemului judiciar din România: „A fost încălcat principiul constituţional al egalităţii de drepturi, respectiv pentru subiecţi cu statut constituţional identic, cum sunt judecătorii şi procurorii, se creează o diferenţiere de statut financiar. Practic, pentru aceleaşi drepturi şi obligaţii, pentru aceleaşi incompatibilităţi şi interdicţii se aplică un regim financiar diferit, care este total neconstituţional”.

În opinia sa, „consecinţele pot fi foarte grave. În primul rând, cu privire la funcţionarea sistemului judiciar, în general şi pe cale de consecinţă, o afectare a bunei funcţionări a statului de drept. La acest moment, există un deficit de procurori în sistem. Acest deficit se va accentua, din cauză că foarte mulţi procurori care au la acest moment posibilitatea să se pensioneze şi nu au făcut-o o vor face în perioada imediat următoare, dacă legea va fi promulgată. De asemenea, va fi o avalanşă de cereri din partea colegilor noştri procurori de a trece judecători. În plus, de la momentul formării şi intrării în profesie, cei mai buni studenţi care ar intenţiona la un moment dat să îmbrăţişeze profesia de judecător sau procuror este evident că vor alege profesia de judecător, pentru că ar fi mai bine remunerată, deşi poate că el ar putea să fie un foarte bun procuror. Toate aceste aspecte vor afecta în timp sistemul judiciar”.