Raport: 33% dintre copiii români sub şase ani trăiesc în sărăcie severă

raport_copii_romani_saracie_severa.jpg

Unul din trei copii români sub şase ani este sărac (Sursa foto: pixabay.com)
Unul din trei copii români sub şase ani este sărac (Sursa foto: pixabay.com)

O treime dintre copiii sub şase ani din România suferă de privare materială severă. Asta înseamnă că familiile lor nu-şi permit lucruri elementare, precum consumul regulat de carne, să aibă căldură în casă şi să meargă în vacanţă.

Datele au fost prezentate de Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România, care cere autorităţilor să ia măsuri.

Vicepreşedintele Colegiului Cristian Roşu explică la RFI ce impact are sărăcia asupra dezvoltării copiilor: „Noi tot timpul am spus că sărăcia nu este ea însăşi o problemă socială, ci ea este o cauză pentru multiple probleme sociale care apar după aceea în rândul populaţiei din România. În acest sens, spre exemplu, abandonul şcolar sau infracţionalitatea în rândul copiilor, avem în momentul de faţă o oarecare creştere a acestui fenomen la vârste fragede sau imposibilitatea de a continua studiile după terminarea celor opt clase, nu mai doresc să urmeze nici un fel de şcoală de meserii sau şcoală profesională şi nu reuşesc să se integreze în câmpul muncii ulterior. Toate acestea afectează viaţa lui ca adult mai departe”.

Potrivit raportului, 33% dintre copiii sub şase ani nu-și permit nici măcar șase din următoarele nouă lucruri: căldura în casă, chiria, ipoteca, să mănânce carne regulat, să meargă în vacanță, să aibă televizor, mașină de spălat, telefon sau să facă față unor cheltuieli neașteptate.

 
Cristian Roşu, despre sărăcia în rândul copiilor din România