Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Motoarele diesel ar putea fi interzise în patru metropole germane

Mai multe oraşe din Germania analizează posibilitatea interzicerii în totalitate a circulaţiei vehiculelor pe motorină, pentru reducerea poluării. Guvernul Merkel se opune iniţiativelor în acest, relatează Reuters.

Şoferii vehiculelor cu motoare diesel riscă să fie vizaţi de interdicţii în oraşele Stuttgart, Düsseldorf, Hamburg şi München. "Aş fi bucuros să nu ajungem la astfel de restricţii, dar nu văd cum vom putea continua fără astfel de bariere", a declarat Dieter Reiter, primarul oraşului Munchen, citat de publicaţia Süddeutsche Zeitung preluată de Mediafax. De vină pentru luarea în calcul a unor astfel de măsuri radicale e nivelul foarte ridicat de oxid de nitrogen prezent în aerul orașelor, a precizat aceeași sursă.

Întrebat despre cele mai recente măsurători ale oxidului de nitrogen din Munchen, oraşul de origine al BMW, Reiter a spus că ”rezultatele sunt şocante şi că nimeni nu se aştepta la asta”.

Și autorităţile oraşului Stuttgart, une se află sediile Mercedes-Benz şi Porsche, s-ar pregăti la rândul lor să interzică de anul viitor unele vehicule.

Interzicerea motoarelor diesel pare o măsură dură, dar nu imposibil de implementat. Imaginea acestui tip de motor a fost serios afectată de recentul scandal mondial al manipulării testelor de poluare ale automobilelor diesel ale grupului Volkswagen. Acesta a pus sub semnul întrebării tehnologia diesel şi a scos în evidenţă dificultăţile producătorilor de vehicule de a respecta reglementările mai stricte care limitează nivelul emisiilor de oxid de nitrogen.