Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


20.000 de dosare de retrocedare nerezolvate la București

Dacă aveți de recuperat proprietăți naționalizate de regimul comunist în București și care intră sub incidența Legii 10 din 2001, iar Primăria Capitalei nu v-a soluționat dosarul, trebuie să vă găbiți la tribunal. Pe 1 iulie expiră termenul de 6 luni în care aveți dreptul să cereți justiției să vă rezolve problema.

Primăria București are peste 20.000 de dosare la care nu a dat nici un răspuns în ultimii 16 ani. O lege din 2013 obiga primăriile cu mai mult de 5.000 de dosare de rezolvat, să ofere o soluție în 3 ani. Acești ani s-au scurs la finalul lui 2016, iar legea prevede că justiția poate primi acum cereri de soluționare în problema naționalizărilor, termenul de depunere al dosarelor la tribunal fiind 1 iulie, după cum spune Andrea Saveli, avocat din Baroul București.

La București, primarul Gabriela Firea a cerut înființarea unei comisii speciale care să rezolve miile de dosare restante. Până la ora difuzării acestui material nu am primit un raspuns de la municipalitate referitor la stadiul acestor dosare. Ce se întâmplă în cazurile pentru care nu se fac cereri de restituire la tribunal? Andreea Saveli și colegii ei au făcut un site prin care încearcă să le explice oamenilor ce riscuri au de înfruntat dacă nu se adresează justiției.

1087