Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anchetă în cazul Grenfell Tower. Premierul cere verificări la nivel național

grenfell_tower_fire.jpg

Tragedia ar fi fost amplificată de propagarea focului pe învelișul exterior
Tragedia ar fi fost amplificată de propagarea focului pe învelișul exterior
Sursa imaginii: 
RFI

Testele efectuate asupra învelișurilor exterioare ale unui ”anumit număr” de imobile din Marea Britanie în urma incendiului produs pe 14 iunie la Grenfell Tower din Londra au arătat că acestea sunt ”inflamabile”.

”Guvernul a ordonat o anchetă asupra tuturor imobilelor” de locuințe sociale administrate de consiliile locale, a declarat premierul britanic Theresa May, în Camera Comunelor. Acțiunea vine după tragicul incendiu al cărui bilanț a fost stabilit deocamdată la cel puțin 79 de morți și dispăruți. Tragedia ar fi fost amplificată de propagarea focului pe învelișul exterior al clădirii.

Premierul May a precizat că a fost informată că ”un anumit număr dintre aceste teste au arătat că (materialele) erau inflamabile”. ”Autoritățile competente și pompierii au fost informați și, la momentul la care vă vorbesc, iau toate măsurile posibile pentru a se asigura de securitatea acestor imobile și ca rezidenții să fie corect informați”, a adăugat ea.

”Toți administratorii de imobile au primit instrucțiuni să efectueze teste de securitate-incendiu suplimentare și să se asigure că procedurile sunt respectate”, a mai spus Theresa May, precizând că au fost alertați de asemenea proprietarii privați, cărora li se pun la dispoziție teste gratuite.

Mai mult de 700.000 de lire sterline au fost alocate pentru supraviețuitorii incendiului, Theresa May asigurându-i pe aceștia că nu vor fi obligați să restituie nimic. Ea a precizat că resursele, inclusiv serviciile de sănătate și cazare, vor fi disponibile pentru toți cei afectați de incendiu, indiferent de statutul lor în Marea Britanie.

”Aș dori să-i asigur pe oameni că nu vom folosi acest tragic incident ca motiv pentru a întreprinde controale de imigrație asupra celor implicați sau a celor care oferă informații pentru identificarea victimelor, ori asupra celor care ajută ancheta”, a spus Theresa May.

În replică la declarația premierului conservator, liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a afirmat că locatarii din Grenfell Tower ”au fost abandonați, atât imediat (după incendiu), cât și cu atâta cruzime înainte”, el cerând ca ancheta să stabilească ”în ce măsură și de către cine”. ”Cel puțin 79 de oameni au murit - este atât o tragedie, cât și un lucru revoltător, pentru că absolut fiecare din aceste decese putea și trebuia să fie evitat”, a subliniat Corbyn.

Theresa May a promis că ”nicio piatră nu va rămâne neîntoarsă” în timpul anchetei și că ”pentru niciunul dintre vinovați nu va exista niciun loc unde să se ascundă”.