Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Alunecare de teren în China. Cel puțin 140 de persoane dispărute

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Cel puţin 140 de persoane au fost date dispărute în urma unei uriaşe alunecări de teren în China. Tragedia s-a produs sâmbătă dimineață într-un sat izolat din provincia Sichuan (sud-vest).

46 de case din satul Xinmo au fost acoperite, către ora locală 6.00 (1.00, ora României), în urma surpării unei porţiuni a unui versant de munte, a anunţat televiziunea publică CCTV, citând un purtător de cuvânt al autorităţilor locale.

Cursul unui râu a fost blocat de surpare pe o porţiune de doi kilometri, potrivit aceleiaşi surse. Un plan de urgenţă a fost declanşat de autorităţi, care încearcă să estimeze amploarea catastrofei, a precizat televiziunea.

”Sunt zeci de tone de roci”, a apreciat în direct la televiziune Chen Tiebo, un căpitan din cadrul poliţiei armate a prefecturii autonome tibetane şi qiang Aba, unde a avut loc drama.

El a confirmat că ploile din ultimele zile în această regiune muntoasă şi izolată se află la originea surpării porţiunii versantului de munte din apropierea acestui sat turistic.

 

Sursa: youtube.com

”Ne aflăm într-o zonă seismică, aici, nu e multă vegetaţie”, a subliniat Chen. Arborii pot să absoarbă excesul de apă  de ploaie şi să prevină alunecări de teren.

Aproximativ 500 de salavatori se aflau la faţa locului şi interveneau, iar alţii erau în drum către această zonă în care accesul este dificil, în care urma să plouă sâmbătă întreaga zi, a precizat CCTV.

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat ”să se depună toate eforturile în vederea reducerii numărului morţilor şi răniţilor”, potrivit televiziunii de stat.