Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apel disperat al medicilor: Nu avem vaccinuri pentru toți copiii. Suntem obligați să facem selecție

În criza vaccinurilor, medicii de familie au ajuns să fie puși în fața unei alegeri extrem de greu de făcut. ”Din cauza lipsei stocurilor, trebuie să decidem pentru ce copii avem vaccinuri și pentru care nu”, declară, la RFI, medicul Sandra Alexiu, de la Societatea Nationala de Medicina Familiei. Apelul disperat al medicilor de familie vine în contextul în care Ministerul Sănătății a emis un comunicat în care susține că stocuri suficiente de vaccin ar fi disponibile în toată ţara. Medicul Sandra Alexiu spune că situația e departe de normalitate, vina fiind exclusiv a autorităților care nu au achiziționat la timp vaccinurile.

Interviul acordat RFI de medicul Sandra Alexiu, de la Societatea Nationala de Medicina Familiei:

Sandra Alexiu: În acest moment nu există în toate județele doze suficiente de vaccin ROR și nici hexavalent. Vaccinul tetravalent s-a cam terminat sau încă nu a ajuns la noi tranșa promisă de domnul ministru. Când ma refer la vaccinul tetravalent, mă refer la vaccinul care se face la vârsta de 6 ani. Am primit doze extrem de puține față de necesarul de care aveam nevoie. Vaccinul bivalent, care se face la vârsta de 14 ani, expiră la sfârșitul acestei lui și este foarte probabil ca până la sfârșitul acestui an să nu existe șanse să căpătăm altul. De asemenea, este important de spus că nu avem cu ce să vaccinăm gravidele. Suntem departe de situația normală.

Reporter: Totuși, Ministerul Sănătății susține că sunt suficiente vaccinuri, inclusiv cele pe care le-ați menționat dumneavoastră: tetravalent, hexavalent, ROR. Dumneavoastră spuneți contrariul...

S.A: M-aș bucura să fie în depozite. Probabil că sunt pe undeva pe drum spre noi. O să vă spun că sunt atunci când le vom avea în cabinete. Am sunat joi la Direcția Sanitară să solicit vaccin tetravalent, să solicit informații privind vaccinul bivalent. Mi s-a spus că nu există nicio doză.

Rep: Care dintre vaccinurile pe care le-ați enumerat și la care sunt probleme cu aprovizionarea îl conține și pe cel contra rujeolei?

S.A: Mă refer la vaccinul ROR care se face la un an.

Rep: Așadar, inclusiv la acesta sunt probleme la aprovizionare?

S.A: Da. În unele județe nu există doze suficiente. Vă aduceți aminte că, de la începutul anului, din cauza epidemiei de rujeolă, s-a adăugat o doză suplimentară la copiii de nouă luni. Acest lucru înseamnă că trebuie să dublăm toate dozele de vaccin de care avem nevoie. Poate și acesta este un motiv pentru care nu toată lumea are dozele necesare.

Copiii, vaccinați în funcție de ”criterii de selecție”

Rep: În ce județe sunt probleme?

S.A: Săptămâna trecută am vorbit cu colegii mei din Cluj care spuneau că au primit ceva hexavalent, dar ROR nu încă. Dar nu este vorba numai de Cluj. Nu este o situație punctuală. Știam că dozele de ROR nu vin niciodată toate de o dată. Ele vin în tranșe. Sunt niște probleme. Din acest motiv nu avem întotdeauna. O să mai primim un număr de doze, iar noi, în clipa aceea trebuie să alegem ce copii vaccinăm.

Rep: Așadar, medicii sunt puși în situația de a alege ce copii să vaccineze și ce copii să nu vaccineze. În funcție de ce criterii se face această selecție?

S.A: Vă dați seama că trebuie să ne creăm propriile criterii. În situația vaccinului hexavalent este poate puțin mai ușor pentru că alegem în funcție de numărul de doze pe care le au copiii în antecedente. Vom vaccina cu prioritate copiii care nu au nicio doză. La fel se întâmplă și cu vaccinul ROR. Dacă primim mai puține doze îi vaccinăm mai întâi pe cei care nu au nicio doză, ca să înceapă să facă protecție. Dar dacă vorbim despre vaccinul tetravalent pe care trebuie să îl facă toți copiii la vârsta de 6 ani, este altă situație. Este un rapel. Nu avem cum să îi alegem dacă primesc cinci doze în loc de 30.

Părinții cumpără vaccinuri din farmacii sau chiar din afara țării

Rep: Autoritățle îi sfătuiesc pe părinții care vor să își imunizeze copiii să meargă la medicul de familie, nu la furnizorii privați, respectiv, la farmacii. Medicii spun însă că nu au vaccinuri suficiente, iar părinții sunt obligați să meargă la farmacii sau să aștepte...

S.A: Pentru că noi nu avem dozele necesare, părinții se îndreaptă către farmacii ca să cumpere vaccinul cu care să își poată vaccina copiii. Situața este generală. Avem pacienți care își cumpără inclusiv din străinătate. Fie comandă, fie se duc și cumpără din Bulgaria, Ungaria, Austria. Deja situația este larg prezentată și în presă. De luni de zile românii se duc în alte țări să își ia vaccinuri pentru copii. Nu le găsesc nici în farmacii. În România se cunoaște fenomenul exportului paralel. Nici în farmacii nu le mai găsesc.

Rep: Cunoașteți cauza lipsei acestor vaccinuri?

S.A: Nu avem vaccin pentru că nu au fost făcute achizițiile la timp, nu au fost făcute estimările corecte. Să nu uităm că există și o criză internațională a vaccinurilor. De exemplu, există doi furnizori mari de vaccin hexavalent. Nu îți poți permite să achiziționezi de pe o zi pe alta. Vorbim despre estimări făcute corect și de comenzi care se fac cu 11 ani înainte. Trebuie să estimezi foarte bine. Proiectul legii vaccinării punea problema unui stoc național și a unei achiziții pentru un contract de lungă durată. La fel cum se face achiziție la vaccinul gripal. De ceva timp, acesta se achiziționează printr-un contract cadru multianual. Se face o estimare și în fiecare an vin dozele etimate. Atunci când faci comandă cu o perioadă mai lungă, producătorul își poate permite să facă stocurile necesare. Când o țară întreagă rămâne fără vaccin și se întâmplă să aibă nevoie imediat, dar nu a avut grijă să aibă la timp vaccin, de unde să ia sute de mii de doze?

Rep: Cel mai grav este că se poartă în continuare discuția pro și anti vaccinare. Se vorbește chiar despre obligativitatea vaccinării. Culmea este că stăm extrem de prost la capitolul aprovizionare. Cum să mai vorbim de obligativitatea vaccinării?

S.A: În aceste condiții, această luptă nu ar trebui să fie un război. Lupta absolut dezechilibrată, pentru că noi nu putem face față furiei, supărării și revoltei părinților care nu au cu ce să își vaccineze copiii. Este normal să devină neîncrezători în tot ceea ce înseamnă sistem de sănătate pentru că nu le asigură minimul necesar pentru sănătatea copiilor.

Ascultă interviul acordat RFI de medicul Sandra Alexiu, de la Societatea Nationala de Medicina Familiei:

 
Medicul Sandra Alexiu, de la Societatea Natională de Medicina Familiei, despre criza vaccinurilor