Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nou atac cibernetic la nivel mondial. GoldenEye blochează calculatoarele

cyber_attack_1.jpg

GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat
GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat
Sursa imaginii: 
RFI

Un atac cibernetic se răspândeşte în întreaga lume, afectând firme şi companii din Rusia, Danemarca, Spania şi Ucraina. Atacul a lovit inițial băncile, instituţiile guvernamentale şi companiile ucrainene.

Noul atac se răspândeşte rapid în întreaga lume şi a blocat deja sistemele informatice ale unor companii şi firme din Spania, Marea Britanie, Danemarca şi Rusia. Între timp, oficialii ucrainieni denunţă cel mai de amploare atac din istorie şi susţin că este vorba despre o versiune a ransomware-ului WannaCry.

Aeroportul Borîspil se numără printre ţintele atacului informatic şi a avertizat că mai multe zboruri ar putea să decoleze cu întârziere de la Kiev. De asemenea, două servicii poştale şi mai multe bănci ucrainene sunt vizate de atac, iar o versiune a virusului WannaCry a blocat sistemul informatic al distribuitorului de energie electrică Ukrenergo, precum şi compania aeronautică Antonov.

Însă, acest atac nu este limitat în Ucraina. Atât compania petrolieră rusă Rosneft, cât şi compania daneză Maersk, au anunţat că sistemele lor informatice sunt pertubate, iar probleme există şi în birourile din Marea Britanie şi Irlanda.

”Putem să confirmăm că sistemele informatice ale Maersk au căzut în mai multe unităţi din cauza unui atac cibernetic. Continuăm să evaluăm situaţia. Siguranţa angajaţilor noştri, a operaţiunilor şi a clienţilor este prioritatea noastră”, se arată într-un comunicat al companiei Maersk.

Autorităţile spaniole au anunţat că un atac cibernetic a vizat inclusiv multinaţionalele Mondelez şi DLA Piper.

Ucrainenii se plâng că metroul nu mai acceptă plăţi electronice în Kiev. Probleme similare există în mai multe lanţuri de benzinării din Ucraina.

Vicepremierul ucrainean a anunţat că sistemul informatic guvernamental a căzut, iar un consilier al ministrului de Interne a precizat că este vorba de o versiune a ransomware-ului WannaCry, care a paralizat în luna mai peste 200.000 de calculatoare din mai mult de 150 de ţări.

O agenţie guvernamentală elveţiană a anunţat reîntoarcerea unui virus ransomware pe nume Petya, care a cauzat probleme în principal în Ucraina, Rusia, Marea Britanie şi India. Virusul Petya a afectat mai multe sisteme informatice în 2016.

Cât privește România, atacul ransomware care afectează Ucraina a lovit companii şi instituţii locale, anunță Bitdefender.

Noua ameninţare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă, a anunţat producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender.

”Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate şi apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a datelor, forţează calculatorul să se închidă şi îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari”, a anunţat compania.

Specialiştii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor să facă mai multe copii ale datelor de importanţă strategică pentru a evita pierderea acestora. În plus, utilizatorii sunt sfătuiţi să actualizeze în regim de urgenţă sistemul de operare şi toate programele de pe calculator la cele mai recente versiuni şi să evite să folosească versiunile mai vechi ale programelor.

În martie 2017, Microsoft a furnizat un patch care blochează exploatarea vulnerabilităţii MS17-010 de către atacurile de tip ransomware, dar un număr necunoscut de calculatoare şi servere la nivel global – inclusiv cele care folosesc versiuni învechite ale Windows – nu au primit respectiva actualizare şi riscă să fie infectate în orice moment, au avertizat specialiştii.

În luna mai, sute de mii de terminale din companii şi instituţii publice din întreaga lume au fost lovite în luna mai de atacurile de tip ransomware WannaCry şi Adylkuzz, care folosesc o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows.