Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania, pe cale să legalizeze căsătoriile gay

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

La Berlin, cancelarul Angela Merkel s-a pronunţat pentru egalitatea conjugală între cupluri hetero şi homosexuale. Bundestag-ul va vota vineri legea care permite homosexualilor şi lesbienelor să se căsătorească legal.

Aripa conservatoare a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi Uniunii Creştin-Sociale (bavareze, CSU) se împotriveşte. Opoziţia şi Partidul Social-Democrat (SPD) au anunţat că vor vota pentru legea prin care se pune punct discriminării şi hegemoniei ”familiei tradiţionale”.

În cadrul Uniunii Creştin-Democrate şi Uniunii Creştin-Sociale se fac auzite tot mai multe voci care critică decizia de a vota vineri legea ”căsătoriei pentru toţi”. Sintagma este, de fapt, un eufemism folosit de politicieni pentru desemnarea legalizării căsătoriilor între homosexuali, respectiv lesbiene.

După multe ezitări şi încercări de a ocoli acest subiect fierbinte, şefa guvernului federal, Angela Merkel, s-a pronunţat în favoarea egalităţii conjugale. Într-o dezbatere organizată de revista Brigitte, cancelara a declarat că doreşte ca deputaţii Bundestag-ului să se pronunţe asupra acestei chestiuni.

Votul, a spus ea, trebuie să decurgă liber, în conformitate cu convingerile deputaţilor, fără presiuni exercitate de grupul parlamentar căruia îi aparţin. Pornind de la această declaraţie a cancelarei, Partidul Social-Democrat (SPD) a propus imediat ca parlamentul să voteze legea ”căsătoriei pentru toţi”, înaintea încheierii actualei legislaturi.

Vineri începe vacanţa de vară parlamentară, iar partidele pregătesc deja campania electorală pentru alegerile generale din septembrie. Partidul liberal (FDP) şi Partidul ecologist au inclus în programele lor electorale adoptarea legii care va permite homosexualilor şi lesbienelor să se căsătorească, avînd drepturi egale cu cele ale cuplurilor heterosexuale.

Social-democraţii, liberalii şi ecologiştii chiar au anunţat că dacă Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială se opun ”căsătoriei pentru toţi”, vor refuza să devină parteneri într-o viitoare coaliţie de guvernare.

Candidatul social-democrat la funcţia de cancelar, Martin Schulz, a reproşat Uniunii Creştin-Democrate că blochează de ani de zile adoptarea legii care reglementează căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Propunerea legalizării căsătoriilor gay este sprijinită şi de Partidul Stîngii (Die Linke). Alături de ecologişti, cît şi de membrii ai Bundesrat-ului (camera superioară a parlamentului) deputaţii Stîngii au depus deja în urmă cu patru ani propriul lor proiect de lege care, în esenţă, nu se deosebeşte prea mult de celelalte.

În aceste proiecte se prevede, între altele, dreptul cuplurilor gay de a adopta copii sau de a avea aceleaşi facilităţi fiscale ca şi familiile heterosexuale.

Cercurile conservatoare şi aripa tradiţionalistă creştin-democrată au pornit o contra-ofensivă zgomotoasă, respingînd ceea ce ei numesc ”distrugerea ultimelor valori conservatoare” (formularea îi aparţine deputatului bavarez creştin-social, Peter Ramsauer). Presa autoritar-naţionalistă susţine, pe de altă parte, pe cei care se opun dreptului homosexualilor de a se căsători.

În acest context, ziarul dreptei radicale din Germania ”Junge Freiheit” o etichetează pe Angela Merkel drept un ”cameleon politic”. Acelaşi ziar acordă un spaţiu larg atacurilor lansate de către Erika Steinbach, fosta preşedintă a Asociaţiei Izgoniţilor germani din estul Europei, care în ianuarie a demisionat din Uniunea Creştin-Democrată. Potrivit ziarului citat, Steinbach i-a reproşat lui Merkel că ar fi trădat principiile creştin-democraţiei, nemaifiind în stare să apere valorile partidului în fruntea căruia se află.

Succesorul lui Steinbach, deputatul creştin-social Bernd Fabritius, originar din România, are o părere diametral opusă.

Potrivit ziarului Merkur, Fabritius, care a recunoscut public, că este homosexual, intenţionează să-şi schimbe pagina de internet, trecînd la rubrica stare civilă, în loc de ”parteneriat” (verpartnert) termenul de ”căsătorit” (verheiratet). Asta se va întîmpla dacă vineri legea va fi votată de majoritatea parlamentarilor.

Printre opozanţii legalizării căsătoriei homosexuale se află şi Birgit Kelle, care în ultimii ani a devenit purtătoarea de drapel al tradiţionaliştilor. Potrivit publicaţiei Idea, Kelle, originară şi ea din România, s-a aflat printre cei care, zilele trecute, au sprijinit chemarea de a participa la o demonstraţie de protest contra ”ideologiei gender-iste”.

Dacă legea egalităţii conjugale va fi adoptată, susţin unii jurişti conservatori, ar trebui modificată şi Constituţia. Alţi experţi sunt de părere că nu e nevoie de vreo schimbare, susţinînd că articolul 6 din Constituţia în vigoare nu defineşte familia ca o uniune exclusivă între un bărbat şi o femeie.