Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvern: Studenții vor primi burse lunar și în perioada de vacanță

Studenții vor lua burse și pe perioada vacanței. Un ordon al Ministerului Educației spune că banii trebuie acordați pe întreaga durată a anului universitar, inclusiv perioadele de vacanță. Deși sumele nu au fost prinse în buget, Guvernul susține că există bani la bugetul de stat pentru această măsură.

Ministerul Educaţiei va asigura, începând de luni, alocarea banilor de burse pentru studenţi pentru luna iulie, lună în care intră şi zile de vacanţă. Totodată, universităţile au obligaţia să îşi modifice metodologiile proprii de acordare a burselor, astfel încât studenţii să primească bursele şi în vacanţă, fără să existe întârzieri. Precizarea vine de la secretarul de stat pentru învăţământ superior, Gigel Paraschiv, după ce Liga Studenţilor de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a reclamat că bursele studentilor vor fi virate abia în toamnă, pentru că nu au fost alocaţi bani în acest sens.

"Potrivit ordinului Ministerului, bursele, indiferent de categorie, se acordă pe toată durata anului universitar (12 luni). Studenţilor înmatriculaţi în ultimul an de studiu al ciclurilor de studii de licenţă sau de master care beneficiază de orice tip de bursă în ultimul semestru de studii al respectivului ciclu li se va acorda acelaşi tip de burse până la finalizarea anului universitar respectiv, adică până în luna septembrie, indiferent de momentul în care susţin examenul de finalizare a studiilor. Universităţile au obligaţia să stabilescă rapid metodologia proprie şi să le dea studenţilor banii care le revin legal", a explicat secretarul de stat.

Întrebat dacă univeristăţile pot refuza acordarea burselor şi în perioada vacanţei, acesta a spus că nu crede că vor exista astfel de situaţii.

El admite totuși că în bugetul de stat pentru anul 2017 nu au fost prinse bursele studenţilor şi pentru perioada vacenţei, pentru că alocarea lor a fost decisă ulterior aprobării bugetului, astfel că sumele vor fi prevăzute abia la rectificarea bugetară, însă susţine că la acest moment sunt bani suficienți.

Liga Studenţilor de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (LS IASI) a reclamat că bursele studentilor vor fi virate abia în toamnă, pentru că nu au fost alocaţi bani. "Liga Studenţilor (LS IAŞI) informează studenţii şi opinia publică asupra faptului că bursele studenţeşti promise pentru vara aceasta nu vor fi virate decât la finalul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, având în vedere că nu s-au alocat fonduri în acest sens, urmând că acestea să fie disponibile abia după rectificarea bugetară din luna august. Deşi studenţii au acest drept recunoscut, universităţile îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract instituţional cu Ministerul Educaţiei Naţionale, prin care acesta din urmă, în calitate de ordonator principal de credite, distribuie fondul de burse în funcţie de numărul de studenţi bugetati, către universităţile de stat, în urma aprobării bugetului de stat la începutul acestui an", a transmis Liga Studenţilor Iaşi într-un comunicat de presă.