Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


R.Moldova: Problemele persoanelor cu dizabilități văzute prin obiectivul unui tânăr fotograf Reportaj Audio

valeria.jpg

Vlad Andreev, fotograf în vârstă de 25 de ani, suferă de paralizie cerebrală-infantilă.
Image source: 
RFI/Valeria Vițu

Problemele, abilitățile și succesele persoanelor cu nevoi speciale, văzute prin obiectiv. Vorbim de fapt despre un proiect fotografic al tânărului moldovean, Vlad Andreev, în vârstă de 25 de ani, care suferă de paralizie cerebrală-infantilă. Fotograful de la Chișinău spune că vrea să arate societății că ”în pofida greutăților cu care se confruntă zi de zi, oamenii cu dizabilități sunt pozitivi, energici, trăiesc și ei clipe fericite”. 

Pe Vlad Andreev l-am găsit în timp ce realiza o nouă ședință foto în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare” din Chișinău. De această dată, protagonista a fost Oxana, care de aproape 30 de ani este țintuită într-un scaun cu rotile. Proiectul său fotografic, spune tânărul, își propune să schimbe percepția societății față de persoanele cu dizabilități și să fie eliminată discriminarea.”Acum realizez poze de tip documentar. Îmi propun să sensibilizez opinia publică privind obstacolele pe care le întâmpină persoanele cu nevoi speciale. Spre exemplu, atunci când se deplasează în oraș, pe stradă, în parc, merg la magazin sau când încearcă să urce în transportul public. Nu se descurcă de unii singuri”.

Vlad îndeamnă persoanele cu dizabilități să participe activ în proiectul său și le promiteședințe foto gratis. Tânărul are un vis: să-și expună fotografiile documentare la o expoziție.”La sfârșitul acestui an aș vrea să organizez o expoziție, astfel încât orice trecător, om de rând să poată vedea totuși cât de superbi sunt oamenii cu nevoi speciale, ce abilități și aptitudini au. Nu poți să judeci un om după felul cum arată sau ce capacități mintale are. Noi putem să arătăm prin poze, de fapt farmecul lor, sunt persoane artistice și privesc viața ca și ceilalți oameni”.

Tânărul moldovean, preocupat de design publicitar și fotografie, își desfășoară proiectul pe cont propriu, financiar nu este susținut de nimeni. Prietenii însă sunt alături și apreciază ceea ce face. Iată doar câteva comentarii, culese de pe Facebook:”Numai așa poți dărâmă prejudecăți, numai așa se va schimba societatea. Să ai parte de multă recunoștință și apreciere în ceea ce faci”.”Vlad, te susțin și te apreciez foarte mult, într-adevăr ar trebui cât mai multe proiecte de acest gen. Împreună trebuie să luptăm pentru schimbări cât mai frumoase și plăcute pentru aceste persoane”. 

Și Oxana Pișeanskaia, femeia care s-a lăsat fotografiată de Vlad, îl încurajează.”Este extraordinar că a decis să realizeze aceste fotografii cu persoanele cu dizabilități. Vrea să schimbe atitudinea oamenilor față noi, dar și problemele pe care le avem și acest lucru este îmbucurător”.


 
În timp ce Vlad avea grijă să-i facă poze Oxanei în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare”, femeia ne povestea că este contabilă de profesie, muncește în prezent în mai multe organizații. A încercat să-și caute un loc de muncă stabil, dar a renunțat întrucât nu avea cum să ajungă în scaunul cu rotile la interviuri. Multe clădiri nu dispun nici astăzi de rampe de acces pentru persoanelor cu nevoi speciale. 
 
”Cea mai importantă problemă pentru noi, cei care ne deplasăm în scaunul cu rotile, este lipsa căilor de acces în instituții. Atunci când vrem să ajungem, spre exemplu, la o bibliotecă, școală, clinică, nu avem cum să intrăm. În unele clădiri nu există lift, sunt multe scări și atunci noi cei cu dizabilități, nu avem ce face. Aleg să merg doar în locuri accesibile. Mă bucur totuși că situația se schimbă încet, încet. Cele mai mari magazine, sau unele instituții publice au grijă și instalează rampe pentru persoanele cu nevoi speciale. Dacă avem vreo urgență, pur și simplu cerem ajutor unor oameni străini. Dar, deja nu mai suntem independenți, iar acest lucru într-un fel ne afectează moral”, ne spune femeia țintuită în scaunul cu rotile.
 
Discriminarea persoanelor cu nevoie speciale este o altă problemă de care ne amintește Oxana. Cu toate acestea, femeia pare optimistă și vorbește de unele îmbunătățiri legate de situația persoanelor cu dizabilități.”Legislația noastră este bună, ajustată la normele europene, dar ar trebui să existe niște mecanisme de aplicare a prevederilor acestei legi. Spre exemplu, atunci când se construiește o clădire și nu se ține cont de rampe pentru persoanele cu dizabilități, trebuie aplicate amenzi, pedepse. Și dacă vor fi depuse eforturi comune, starea de lucruri se va schimba”.  
 
În R.Moldova numărul persoanelor cu dizabilități este de peste 180 de mii, ceea ce reprezintă peste cinci la sută din populaţia totală a ţării, iar copiii cu nevoi speciale constituie aproape doi la sută din numărul total al minorilor din țară.

Peste 60 la sută dintre oamenii cu dizabilități au venituri minime, care nu le ajung pentru hrană sau haine de primă necesitate. Două treimi dintre aceste persoane se consideră izolate de restul comunității și doar 13 la sută sunt angajate oficial în câmpul muncii. Acestea sunt doar câteva date ale studiului „Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități”, elaborat de către Keystone Moldova, cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova.

Ascultă AICI reportajul
1692