Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum au salvat eroii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz independenţa României

foto.jpg

Image source: 
rador.ro

Trenul Regal parcurge azi un traseu al recunoștinței. Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu ai României omagiază sacrificiul ostașilor români care au luptat în anul 1917 în bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz, care au salvat existența României. Seria acestor bătălii a început exact acum 100 de ani, prin ofensiva trupelor conduse de generalul Alexandru Averescu împotriva armatelor germane și austro-ungare care doreau să ocupe Moldova unde se refugiaseră Regele Ferdinand I și Regina Maria, armata, Guvernul și Parlamentul.

Trenul Regal va opri astăzi în gările Focșani, Mărășești, Adjud și Onești. Custodele Coroanei, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu al României se vor întâlni cu cei care trăiesc în aceste localități și vor lua parte la ceremonii solemne oficiate la mausoleele de la Mărășești și Mărăști, precum și la Cimitirul Eroilor din Oituz. În acest fel, Familia Regală a României îi omagiază pe cei care și-au sacrificat viața acum 100 de ani pentru a apăra independența României. Istoricii consideră că bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz reprezintă unele dintre cele mai importante pagini de glorie din istoria Armatei Române. Victoriile din vara lui 1917 au salvat existența României, după cum spunea colonelul Petru Otu, președintele Comisiei de Istorie Militară, într-o emisiune de televiziune realizată de Ministerul Apărării Naționale.

“În urma campaniei din 1916, încheiată cu o înfrângere militară de proporţii, două treimi din teritoriul national a fost ocupat de trupele Puterilor Centrale, respective Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, singurul teritoriu rămas liber fiind Moldova, între Carpaţii Orientali şi Prut”, a spus colonelul Petru Otu.

La Mărăști se găseau față în fața Armata a 2-a Română, condusă de generalul Alexandru Averescu, și trupele germane și austro-ungare. Armata Regală Română fusese reorganizată și reînarmată cu ajutorul Misiunii Militare Franceze, condusă de generalul Henri Berthelot. Militarii germani și cei austro-ungari erau singuri că vor învinge, după victoriile lor din toamna anului precedent. Însă, militarii români, însuflețiți de Regele Ferdinand I, care le promisese că toți soldați vor fi împroprietăriți cu pământ, au pornit la atac în dimineața zilei de 11 iulie, pe o vreme cu ploaie și ceață. Victoria de la Mărăști a venit la timp pentru a reface moralul Armatei Române, care a eliberat primele sate ocupate de Puterile Centrale în 1916. Aproape 5.000 de soldați români morți, răniți sau dispăruți au plătit pentru această victorie. După Mărăşti, au urmat victoriile românești de la Mărășești și Oituz, care au reprezentat temelia Marii Uniri din 1918. 

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie