Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Piața muncii, în impas. Rămânem fără programatori, medici, ingineri și economiști

keysfin.jpg

Studiul KeysFin identifică drept o problemă majoră criza de personal instruit
Studiul KeysFin identifică drept o problemă majoră criza de personal instruit
Image source: 
www.KeysFin.com

Piața forței de muncă din România se confruntă cu o criză de personal instruit, în special programatori, ingineri, medici și economiști. O arată un studiu KeysFin efectuat luna trecută pe un eșantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate. ”Cauza principală e exodul forței de muncă din ultimii 10 ani, perioadă în care un milion de români au plecat din țară”, explică, la RFI, Diana Florescu, analist economic la KeysFin. Același studiu mai arată că oamenii de afaceri sunt îngrijorați de lipsa de predictibilitate a Guvernului în materie de politici fiscale.

Criza de pe piața forței de muncă, în special de personal specializat, va tinde să se adâncească în următorii ani, consideră oamenii de afaceri chestionați de KeysFin, în cadrul barometrului semestrial privind starea business-ului.”Pe lângă presiunile inflaționiste, unul dintre riscurile identificate de oamenii de afaceri a fost această evoluție de pe piața forței de muncă. Dacă ne uităm pe cifrele agregate, au dispărut un milion de persoane în ultimii 120 ani, de la aderarea României la UE. Vorbim despre oameni specializați care au ales să-și găsească un trai mai bun. Avem așadar acest exod și vorbim de mai multe industrii care în acest moment resimt acest fenomen: programatori, medici, ingineri, economiști, tot ce înseamnă personal specializat. Și, atenție, nu vorbim doar de cei cu un nivel foarte ridicat de instruire, vorbim și despre meseriași”, explică, Diana Florescu, analist economic la KeysFin.

Întrebați fiind ce măsuri le-ar solicita guvernanților în 2017, menite a asigura stabilitatea economică și a impulsiona business-ul autohton, oamenii de afaceri au vorbit în primul rând despre predictibilitate, în principal în privința Codului Fiscal.

Conform KeysFin, oamenii de afaceri au evidențiat, totodată, și necesitatea simplificării documentației pentru accesul la fondurile europene, insistând pe găsirea unor mecanisme de stimulare eficiente, dar mai ales de control a modului în care sunt cheltuiți banii de la Uniunea Europeană.

Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat în perioada 15-20 iunie 2017, pe un eșantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerț, la servicii financiare, agricultură, energie, confecții, IT etc.

Ascultă interviul integral acordat RFI de Diana Florescu, analist economic la KeysFin:

 
Diana Florescu, analist economic la KeysFin, despre piața muncii