Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Valoarea RCA, din nou modificată în funcție de gradul de risc

Autoritățile anunță că vor crește bonusul acordat la asigurarea obligatorie șoferilor care nu produc accidente. În același timp, cei care se fac vinovați de producerea accidentelor vor plăti mai mult decât cei din prima categorie, dar nu dublu, așa cum se propusese inițial. Modificările au fost anunțate după dezbaterile de luni din Parlament pe proiectul de normă RCA.

Conform acestor ultime modificări, șoferii care nu produc accidente vor plăti polițe RCA mai mici cu 50%. Bonusul propus inițial era de doar 32%. Așadar, șoferii mai vigilenți vor plăti polița de asigurare auto obligatorie la jumătatea din valoare. ”În ceea ce privește acest bonus malus, am convenit ca cel care are un comportament adecvat în trafic trebuie să primească un discount semnificativ”, a explicat vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu.

Pe de altă parte, șoferii care produc accidente vor plăti în continuare o asigurarea mai mare decât cei din prima categorie, dar nu dublu, așa cum se propusese inițial. ”În ceea ce privește categoria persoanelor care au un comportament inadecvat în trafic, ele vor fi plăti următoarea poliță RCA crescută cu până la 180%. Inițial, creșterea era de 200%, dar valoarea a scăzut în urma dezbaterilor cu asociații de protecția a consumatorului, transportatori și service-uri, a precizat liderul ASF.

Totodată, autoritățile vor să se asigure că prețurile nu vor exploda. Clienții cu risc ridicat de a produce accidente vor fi orientați către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Români (BAAR) în cazul în care primesc 3 oferte prea mari, peste tariful de referință plus factorul n.

"Atunci BAAR, într-un termen prestabilit de normă, va oferta acești clienți și îi va repartiza către asigurători în funcție de cota de piață pe care o au aceștia la o dată de referință. Se protejează inclusiv clienții cu risc ridicat. Nu putem lăsa prețurile să crească în mod necontrolat. Clienții cu risc ridicat vor fi cei care au făcut cele mai multe accidente, frecvența daunei este foarte ridicată, care în mod evident nu respectă regulile în trafic. Un proiect al nostru pe termen mediu și lung este de a interconecta bazele de date ale pieței asigurărilor cu cea a poliției și a merge pe individualizarea riscului", a mai arătat oficialul ASF.

El a mai declarat: "Decontarea directă, tariful de referință, factorul n, clientul cu risc ridicat, toate aceste chestiuni înseamnă un plus de perfecție și de stabilitate a acestei piețe în care singurul obligat să încheie această asigurare este asiguratul. Pe această piață nu este obligat să lucreze nimeni".