
Social
Migrația favorizează epidemia de rujeolă, asistenții sociali trebuie să se implice (medic)
vaccin.jpg

Cum ar putea mai exact să se implice autoritățile locale în imunizarea copiilor și cu ce posibile efecte? Explicații, la RFI, de la medicul Daniela Ștefănescu, membru al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.
Asistenții sociali și echipele mobile de medici, soluții la epidemia rujeolei
Daniela Ștefănescu: Cred că această măsură este benefică. De fapt, ea este aplicabilă de mai mulți ani prin asistenții sociali. Fiecare primărie sau măcar unele dintre ele au angajați asistenți sociali, care ne sunt de ajutor la cabinet pentru cazurile mai speciale.
Reporter: Cum ar putea fi implicați acești asistenți sociali în găsirea copiilor nevaccinați?
D.Ș: Dacă sunt mai mulți angajați efectiv în teritoriu ar putea să îi preia, să împartă teritoriul între ei, ca și străzi, parcelare de locuințe. Pur și simplu să ia la picior și să vadă unde ar putea să existe un risc de persoane care nu sunt înscrise în listele medicilor de familie.
Rep: Este propunerea dumneavostră personală? Ați comunicat-o sau ați discutat-o cu autoritățile?
D.Ș: Este propunerea mea personală. Nu am avut până acum niciun contact cu autoritățile și nu mi-am emis această părere.
Rep: Este o idee bună și ar putea să fie modalitatea prin care autoritățile centrale să reușească să le implice pe cele locale în depistarea acestor copii? Din experiența dumneavoastră, cum credeți că va fi rezolvată situația în special în mediul rural, în multele localități mici, sate, comune, unde nu există nici măcar puncte medicale?
D.Ș: Acolo se poate numai prin echipe mobile de medici care să meargă și să facă vaccinarea. Nu văd cum s-ar putea altfel.
Rep: Credeți că există personal suficient, medici care să fie dispuși să se ducă? Trebuie să vină de undeva medicii care să fie dispuși să meargă în țară.
D.Ș: Este foarte adevărat. Aveți foarte mare dreptate. Probabil, dacă ar exista un stimul financiar sau de altă natură sau dacă ar exista o implicare a direcțiilor de sănătate publică, care să desemneze, prin programele pe care noi le avem cu ei prin programele de imunizare. Știu că în județul Alba Direcția de sănătate publică s-a implicat foarte mult și chiar au făcut imunizări în genul acesta. Nu am ajuns în această situație numai din cauza refuzului de vaccinare sau din cauza populației migratoare, ci dintr-un foarte mare impas al lipsei de vaccin. Vaccinul a lipsit foarte mult timp. Lipsind foarte mult timp, nu au putut fi imunizați nici măcar copiii ai căror părinți acceptau și doreau.
”De la Direcția de sănătate publică mi-au spus că speră să primească a doua zi”
Rep: Se vorbește despre acest refuz al unor părinți, dar mulți medici și specialiști în domeniu, inclusiv dumneavoastră, spun că adevărata problemă pare să fie lipsa vaccinurilor, în sine.
D.Ș: Da, lipsa vaccinurilor în sine. Ne-am mai confruntat cu așa ceva în urmă cu câțiva ani. A fost o perioadă, un număr substanțial de luni, în care a lipsit componenta rujeolică, ca și vaccin. A apărut o epidemie de rujeolă, după care a reapărut vaccinul și s-a făcut vaccinarea începând cu vârsta de șapte luni și s-a scăpat mult mai rapid decât acum.
Rep: Dar acum care este situația cu stocurile de vaccinuri? S-a vorbit mult despre asta. Guvernul spune că sunt vaccinuri, că au fost trimise. Mulți dintre medici spun că nu au ajuns la ei vaccinurile. Care este situația?
D.Ș: Personal, când am sunat luni la Direcția de sănătate publică mi-au spus să sun a doua zi și că speră să primească. Nu aveam lipsă de vaccin în cabinet, dar nu aveam necesar ca să acopăr și luna aceasta. Am primit. Acum, spre deosebire de dățile anterioare mi s-a oferit numărul total de 20 de restanțieri și copiii care erau în luna aceasta. Am acoperit tot necesarul.
Rep: Mai devreme vă refereați la aceste „populații migratoare”. Despre cine este vorba și ce probleme ridică acest tip de populație?
D.Ș: Și pacienți de-ai mei sunt plecați. I-am căutat acum pentru recuperare de vaccin și nu îi mai găsesc. Probabil că sunt în străinătate. Vecinii nu pot să îmi dea relații. Datele de contact pe care le am pe fișă nu mai corespund. Acești copii au rămas în aer.
Rep: Sunt și alte tipuri de grupuri, de populație migratoare?
D.Ș: Este și populația romă, care merg, nasc pe acolo, sunt sau nu luați în evidență, revin în țară cu schema completă sau incompletă de vaccin, schema de vaccinare de acolo nu mai corespunde cu cea de aici...
Rep: Așadar și acestea sunt posibile focare de rujeolă pentru că sunt greu de localizat?
D.Ș: Da. Sunt și greu de localizat și se mută. Pleacă, vin, stau, pleacă iarăși.