Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Una din două locuințe, fără canalizare. 2016: Anul investițiilor zero în locuințe sociale

casa.jpg

Image source: 
pixabay.com

Una din două locuințe din România nu e conectată la sistemele de canalizare – arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Analiza INS demonstrează, o dată în plus, discrepanțele uriașe dintre regiuni, dar și dintre mediul rural și orașe. 

 

Anul trecut, potrivit INS, puțin peste 49% din populația rezidentă era conectată la sistemele de canalizare și aproape 48% avea sisteme de canalizare prevăzute cu stații de epurare a apelor uzate. În regiunea Moldovei, unul din trei locuitori era conectat la canalizare. La fel și în Oltenia. În vest, procentul depășește 56%. La polul opus, opt din zece locuințe din București aveau această facilitate. La sat, 66 de locuințe dintr-o sută au canalizare și 88% acces la apă curentă.

Potrivit INS, numărul total al locuințelor din România a crescut anul trecut și a depășit 8,9 milioane. Cu toate acestea, în 17 județe și București nu a fost dată în folosință nicio locuințe finanțată din fonduri publice. În 2016, suprafața medie locuibilă a fost, în orașe, de 59,6m2, iar în mediul rural de peste 74 de m2. 

Faptul că în 18 județe nu s-a dat anul trecut în folosire nicio locuință finanțată din fonduri publice poate fi o consecință a distribuției subiective a fondurilor, e de părere Ion Radu Zilișteanu, expert în piața imobiliară.  În egală măsură însă, programul ANL își dovedește, din nou, ineficiența, spune, la RFI, Ion Radu Zilișteanu:Programul ANL a avut mai multe blocaje. După opinia mea locuințele sociale ale ANL-ului fiind extrem de limitate ca număr au iscat și multă corupție. ANL a construit locuințe pentru tinerii sub 35 de ani dar în realitate beneficiari au fost cu totul alții. (...) Este o instituție care nu mi s-a părut niciodată a fi funcțională. Distribuțiile de bani de la buget iarăși au fost destul de întâmplătoare. Nu mă miră situația.”

 

Ascultă AICI interviul integral: