Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvern: Autoritățile locale au timp o săptămână să identifice copiii nevaccinați

Autorităţile locale au la dispoziţie o săptămână pentru a descoperi comunităţile cu acces dificil la servicii medicale, unde procentul de copii vaccinaţi este scăzut. Anunţul vine de la Guvern, care a decis să înceapă o campanie națională de vaccinare în care mizează pe ajutorul autorităților locale.

În numai o săptămână, autoritățile locale ar trebui să identifice localitățile cu probleme în ceea ce privește imunizarea copiilor și să raporteze Guvernului.

"Am solicitat prefecţilor să se implice personal. Să se facă o evaluare a tuturor comunităţilor vulnerabile, unde procentul de vaccinare a copiilor este redus. Aceste zone vor fi identificate şi comunicate reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, la finalul unei videoconferinţe cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, cu prefecţii şi cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică.

Ministrul a mai spus că în fiecare judeţ va exista o echipă formată din prefect, reprezentant al direcţiei de sănătate publică judeţeană şi reprezentant al consiliului judeţean şi care va colabora cu toate primăriile din judeţele respective pentru acţiunile de vaccinare.

Carmen Dan a mai precizat că în zonele în care nu există medic de familie autorităţile locale vor organiza centre de vaccinare şi va fi delegat un echipaj medical.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a spus, la rândul său, că la direcţiile de sănătate publică sunt suficiente doze de vaccin ROR, care pot fi oricând suplimentate cu doze de la Unifarm.

Florian Bodog anunţa cu două zile în urmă că Ministerul Sănătăţii va începe o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, cu implicarea autorităţilor locale, care trebuie să identifice copiii cu vârste între nouă luni şi nouă ani - grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie -, care nu au fost vaccinaţi, dar şi locurile în care aceştia vor fi imunizaţi în cadrul campaniei, în cazul în care în localităţile respective nu sunt unităţi medicale.

De asemenea, în cazul în care localităţile sau zonele respective nu au medici, vor participa voluntari. Bodog mai spunea că Ministerul Sănătăţii va evalua o dată la două săptămâni gradul de implicare a autorităţilor locale în fiecare judeţ, iar acolo unde sunt în continuare probleme vor fi luate măsuri.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până la data 14 iulie este 8.017. Au fost  înregistrate 31 de decese, dintre care 8 în judeţul Timiş, 6 în judeţul Arad, 6 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galati, Mureş şi Bucureşti.
Rujeola s-a extins în 41 de judeţe din 30 septembrie 2016, când a fost declarată epidemia şi până în 14 iulie 2017.

Cele mai afectate judeţe, cu peste o mie de cazuri de rujeolă fiecare sunt Timiş (1.214 cazuri) şi Caraş-Severin (1.109 cazuri). Un al treilea judeţ, Arad, are 999 cazuri confirmate.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.