Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eurostat: Numărul specialiștilor IT români, în creștere puternică

România este penultima țară a Uniunii Europene ca pondere a specialiștilor IT în totalul forței de muncă angajate, relevă datele publicate marți de Biroul European de Statistică (Eurostat). Totuși, numărul angajaţilor în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor este în creştere cu 30% față de 2011.

În 2016, în România erau 167.700 de specialiști IT angajați, reprezentând 2% din totalul forței de muncă ocupate. Cifrele sunt în creștere față de anul 2011, când erau doar 124.800 de IT-iști, relevă studiul Eurostat citat de startupcafe.ro.

În ceea ce privește ponderea specialiștilor în IT în rândul angajaților, România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană, devansând doar Grecia (1,4%). Media UE este 3,7% pondere a specialiștilor IT în numărul total al angajaților.

Pe de altă parte, la nivelul UE, în 2016, erau 8,2 milioane de specialiști IT angajați, cei mai mulți în Marea Britanie (1,6 milioane), Germania (1,5 milioane) și Franța (1 milion).

În ceea ce privește profilul specialistului IT, în România, trei sferturi dintre persoanele din acest sector sunt bărbați (73,7%). Femeile ocupă puțin peste un sfert din locurile de muncă în sectorul IT (26,3%), dar chiar și așa țara noastră este a doua din Uniunea Europană ca pondere a femeilor în acest domeniu, pe primul loc fiind Bulgaria (31,2%).

În ansamblu, în Uniunea Europeană, 83,3% dintre specialiștii IT&C sunt bărbați.

Ca studii, 70% dintre specialiștii români în IT au facultate, peste media UE, de 61,8%.