Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lovitură grea pentru dark web, rețeaua întunecată a traficanților

dark_web.jpg

Image source: 
Quora

Lovitură grea dată de autorități așa numitului Dark Web, rețeaua de internet subterană pe care se desfășoară majoritatea activităților ilicite de la traficul de droguri sau chiar de organe, la traficul de arme sau recrutările pentru rețelele de hackeri sau cele teroriste.

Experții definesc dark webul folosindu-se de analogia cu un aisberg: ce vedem noi la suprafață este Internetul pe care îl folosim zi de zi și care include aproximativ 1 miliard de site-uri. Dincolo de această rețea vizibilă există mult mai multă informație decât ne putem imagina și există, între altele, așa numitul Darknet, o rețea a Internetului care poate fi accesată doar în anumite moduri, folosind uneltele potrivite și, de multe ori, având o cheie de acces.

Unul dintre cele mai frecvente exemple de acest fel este o rețea peer-to-peer, în care un utilizator îi trimite altuia un fișier. O astfel de conexiune de tip P2P poate fi criptată sau parolată, astfel încât să existe o siguranță mai mare împotriva celor care ar putea încerca să acceseze o astfel de rețea.

Darknetul oferă avantajul anonimatului și este din acest motiv preferat de utilizatorii care doresc să nu-și dezvăluie identitatea pe internet. Dark web este alcătuit din mai multe darknet-uri, aici fiind incluse o mulțime de rețele mici, cum ar fi rețele create între prieteni, dar și rețele mari. Pe Dark web se găsesc majoritatea lucrurilor despre care ați auzit și care dau o conotație destul de negativă acestei părți de Internet. Cele mai căutate lucruri de aici sunt pornografia infantilă și piețele negre de arme, de droguri sau de bani falși. Tot aici se găsesc organizații de hackeri dar și servicii de hacking, sau chiar de închiriere a unui botnet. Există și site-uri folosite de teroriști, cum ar fi cei din Statul Islamic, dar și servicii de Bitcoin, folosite pentru spălare de bani.

Ei bine, zilele acestea autorităţile americane şi europene au dat o lovitură grea dark netului închizând două site-uri comerciale uriaşe, prin care utilizatorii puteau să cumpere anonim droguri, software pentru hackeri şi arme, transmite France Presse. Procurorul General al Statelor Unite, Jeff Sessions, a precizat că existau zeci de mii de vânzători înscrişi pe site-urile AlphaBay şi Hansa. Această ”piaţă neagră” comercializa droguri periculoase, inclusiv fentanil - un anestezic opioid extrem de puternic - şi alte produse ilegale pentru 200.000 de clienţi din întreaga lume. ”Acest caz, urmărit de către agenţi şi procurori dedicaţi, vă arată că nu sunteţi în siguranţă, că nu vă puteţi ascunde. Vă vom găsi, vă vom distruge organizaţiile şi reţelele şi vă vom aduce în faţa justiţiei”, a declarat Sessions.

Acest anunţ vine la trei săptămâni după ce utilizatorii s-au plâns că nu mai funcţionează AlphaBay. Pe 5 iulie, cetăţeanul canadian Alexandre Cazes, care gestiona AlphaBay, a fost arestat de către autorităţile din Thailanda. La începutul săptămânii, autorităţile thailandeze l-au găsit decedat în propria celulă pe canadian şi au susţinut că acesta s-a spânzurat cu un prosop. Închiderea AlphaBay a trimis un trafic uriaş pe site-ul Hansa. Însă, zecile de mii de utilizatori care au ajuns pe site nu şi-au dat seama că autorităţile olandeze preluaseră deja controlul asupra site-ului de pe piaţa neagră şi au reuşit să urmărească cumpărătorii şi vânzătorii de bunuri ilegale de pe Hansa.

Directorul Europol, Rob Wainwright, a anunţat închiderea Hansa. ”Acţionând împreună pe o bază globală, comunitatea forţelor de ordine a trimis un semnal clar că are mijloacele necesare pentru a-i identifica pe criminali şi a lovi, chiar şi în zonele dark web”, a declarat Wainwright.

AlphaBay a reprezentat o piaţă uriaşă pentru bunuri ilegale, de zece ori mai mare decât faimoasa Silk Road - o piaţă neagră închisă în urmă cu patru ani de agenţii Biroului Federal de Investigaţii. În momentul închiderii, existau mai mult de 250.000 de anunţuri pentru droguri ilegale şi substanţe chimice toxice, potrivit reprezentanţilor Departamentului de Justiţie. De asemenea, existau 100.000 de anunţuri pentru arme, documente falsificate sau furate, bunuri contrafăcute şi instrumente de hacking.