Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alți doi palestinieni, uciși la Ierusalim în urma confruntărilor violente

violente_esplanada_moscheilor_2.jpg

Sursa imaginii: 
AFP - RFI.FR

Protestele au izbucnit în urmă cu o săptămână, după ce Israelul a decis să amplaseze detectoare de metale la intrarea pe Esplanda Moscheilor.  În condițiile în care violențele nu dau semn că s-ar opri, Consiliul Național de Securitate al Națiunilor Unite se va reuni luni în speranța că se va găsi o soluție pentru încetarea conflictului dintre cele două părți.

Noi ciocniri violente la Ierusalim, în apropiere de Esplanada Moscheilor. Alți doi palestinieni au fost uciși în ultimele 24 de ore, în urma confruntărilor violente cu forțele israeliene de securitate, bilanțul ajungând la 5 decese.

Protestele au izbucnit în urmă cu o săptămână, după ce Israelul a decis să amplaseze detectoare de metale la intrarea pe Esplanda Moscheilor.  În condițiile în care violențele nu dau semn că s-ar opri, Consiliul Național de Securitate al Națiunilor Unite se va reuni mâine în speranța că se va găsi o soluție pentru încetarea conflictului dintre cele două părți.

Forțele israeliene de securitate au folosit din nou gaze lacrimogene, sâmbătă seară, pentru a-i dispersa pe protestatarii palestinieni care ripostau cu pietre și sticle.  

În urma confruntărilor, doi palestinieni au fost uciși sâmbătă seară, iar bilanțul a ajuns la cinci decese și sute de răniți. De cealaltă parte, trei cetățeni israelieni au fost înjunghiați mortal într-o colonie evreiască din Cisiordania de un atacator palestinian de 19 ani, ucis în cele din urmă de forțele de ordine.

În urma acestui incident, ministerul israelian al Apărării a ordonat trupe suplimentare în Cisiordania.

Între timp, un general-maior israelian a declarat că Israelul ar putea să se gândească la alternative pentru detectoarele de metal după câteva zile de proteste violente ale musulmanilor palestinieni și după ce liderul palestinian Mahmoud Abbas a anunțat sâmbătă ruperea relaţiilor cu Israelul.

De altfel, generalul-maior Yoav Poly Mordechai i-a îndemnat pe musulmani să sugereze opţiuni pentru asigurarea securităţii pe Esplanada Moscheilor.

”Avem nevoie de o soluţie de securitate, nu de o soluţie politică sau religioasă”, a declarat generalul-maior citat de BBC.

Decizia de instalare a detectoarelor de metale vine după un atac armat lansat de trei atacatori palestinieni asupra forţelor israeliene din complexul moscheii al-Aqsa. Doi polițiști israelieni au murit atunci.

Palestinienii susțin însă că această decizie ar veni în încercarea forţelor israeliene de a-şi impune controlul asupra Esplanadei Moscheilor, unde securitatea este asigurată de către israelieni, chiar dacă locul sfânt aparţine Cisiordaniei.

În acest context, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni luni pentru a discuta posibilitatea de a pune capăt tensiunilor din jurul Esplanadei Moscheilor.