Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


General (r) C. Degeratu: Lipsa de personal la nivelul funcțiilor înalte din Armată a ajuns la 30-40%

degeratu_decriptaj.jpg

Generalul Constantin Degeratu (dreapta) împreună cu redactorul șef RFI România în studioul RFI
Sursa imaginii: 
RFI România (arhivă)

 Premierul Mihai Tudose trebuie să dea asigurări că sistemul de calcul al pensiilor militare nu se va modifica. O spune la RFI generalul în rezervă Constantin Degeratu, după valul de pensionări din Armată din ultima perioadă. Autoritățile sunt conștiente de fenomen.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, spunea ieri că a convenit cu premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ca nivelul pensiilor militarilor să nu se schimbe. 

La vârful comandamentelor se înregistrează o situație bizară despre care vorbește la RFI fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei, Constantin Degeratu.

"S-a ajuns în situația în care, la nivelul funcțiilor înalte, lipsa de personal de grad de colonel sau general a ajuns la 30 - 40%.

Mai toate armatele din zona noastră și-au mărit capacitatea, inclusiv din perspectiva personalului. La noi se produce un fenomen invers, e aproape o decapitare.

Trebuie luate niște măsuri. Nu în sensul modificării legii, nu în sensul stopării pensionărilor, ci găsirii unor modalități prin care oamenii care ajung la o anumită vârstă să fie convinși că vor fi tratați corect în viitor și, mai ales, să se treacă la măsuri speciale. E timpul ca în 1938-1939 să se reconstituie comandamente, cu oameni chemați din rezervă. Chiar dacă s-au pensionat acum, au obligația să servească Armata pentru un an, pentru doi, pentru cât e necesar.

Probabil că premierul trebuie să stabilească clar că nu există intenția unei modificări a legii, pe de o parte, iar pe de altă parte să se ia un set de măsuri care să asigure comandamentele, pentru că începem să avem o situație gravă la acest capitol" a declarat la RFI generalul în rezervă Constantin Degeratu, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei.

 

 

 
Generalul (r) Constantin Degeratu despre înzestrarea Armatei Române și pensionările din sistemul militar