Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul ”Diplome fără studii”: Șase persoane au fost reținute, iar alte nouă puse sub control judiciar

Peste 100 de percheziții au avut loc, miercuri, la Universitatea privată ”Vasile Goldiș” și la cea de stat”Aurel Vlaicu” din Arad, în dosarul denumit generic ”Diplome de licenţă fără studii”.

Șase persoane au fost reținute ”Diplome de licență fără studii”, în care sunt vizați profesori și studenți de la universitățile ”Vasile Goldiș” și ”Aurel Vlaicu” din Arad.

 Alte nouă persoane sunt cercetate sub control judiciar, anunță Poliția Română.

În urma perchezițiilor care au avut loc ieri la cele două instituții de învățământ, anchetatorii au ridicat peste 350.000 de euro, dar și documente și sisteme informatice.

Peste 100 de percheziții au avut loc ieri la universitatea privată ”Vasile Goldiș” și la cea de stat”Aurel Vlaicu” din Arad, în dosarul denumit generic ”Diplome de licenţă fără studii”.

Cele șase persoane reținute ar urma să ajungă în instanță cu propunerea de arestare preventivă. Potrivit dosarului deschis de Poliția Română și de procurorii de la Parchetul General, în cadrul acestor universități s-ar fi constituit reţele infracţionale din care ar fi făcut parte profesori, dar și foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor.

Concret: studenții le-ar fi dat șpăgi profesorilor pentru a promova fraudulos unele examene. În unele cazuri, banii oferiţi ar fi fost lăsaţi la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relaţii de prietenie cu cadrele didactice, anunță Poliția Română.

Mai mult, profesorii universitari ar fi cerut bani și bunuri de la studenți și pentru a le oferi lucrări de licență deja scrise, mai ales de la studenți străini care încă nu înțelegeau limba română.

Șpăgile ajungeau și la informaticienii acestor universități, care ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidența situațiilor școlare. Ei ar fi modificat astfel rezultatele obținute de unii dintre studenți ori le-ar fi transmis mesaje cu răspunsurile corecte în timpul examenelor. 

În acest dosar, au avut loc percheziţii şi la locuinţa medicului timişorean Emil Urtilă, profesor la Universitatea ”Vasile Goldiş” din Arad. Anchetatorii au găsit în locuinţa şi la clinica sa suma de 200.000 de euro şi liste cu numele unor studenţi.