Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suntem cetățeni de mâna a doua și mâncăm orice. Adevărat sau fals? (interviu RFI)

alimente.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Premierul Mihai Tudose cere clarificări în scandalul alimentelor, la o zi după ce după ce autoritățile de la București au comunicat rezultatele testelor făcute pe 29 de produse alimentare. Chiar așa, suntem cetățeni de mâna a doua și mâncăm orice? l-a întrebat premierul pe ministrul Agriculturii, în debutul ședinței de guvern. Mihai Tudose a cerut o soluție Ministerului Justiției, astfel încât numele firmelor care ar folosi standarde duble să poată fi făcute publice. 

Nu există un dublu standard al produselor vândute în Vestul și Estul Europei, afirmă în schimb,  la RFI, Sorin Minea, președintele Federației Romalimenta. Diferențele sunt în limitele admise la nivel comunitar și, în cazul unui produs, chiar în favoarea României. Tema calității îndoielnice, reunită sub sloganul În regiune se mânâncă mai scump și mai prost este falsă și exploatată politic, e de părere Sorin Minea: S.M.: După părerea mea singurul care a procedat corect și a făcut examenul corect a fost Daea. România a făcut un examen corect, cu recoltare corectă. Este o chestie certă ce s-a făcut. Nu sunt povești. În al doilea rând, faptul că toată lumea se victimizează e o treabă pe care o știm. Faptul că suntem într-o Europă care merge cu șapte direcții, nu cu două, o știm. Faptul că există un hai să-i spunem patriotism...de fapt un naționalism exacerbat în ultimul timp în toată Europa o știm. Faptul că țările din Est brusc și-au dat seama că sunt asuprite, iar, o vedem. Cei care au deschis cutia Pandorei au fost ungurii. N-au venit cu nicio probă dar au urlat sus și tare. Cehii, la fel, s-au trezit strigând. Dar n-au probat nimic. Au venit cu afirmații.  

Sorin Minea crede că tema calității îndoielnice a produselor vândute în regiune este una artificială, exploatată politic și susține că numele producătorilor nu ar trebui făcute publice:S.M.: Există diferențe  mici, unele avantajoase pentru România. Asta m-a amuzat cel mai tare. Sunt diferențe care conform regulamentului european sunt admise. Sunt sub 10%. Vorbesc de cele pe valoare energetică. 

Rep.: Ar trebui Ministerul să publice lista produselor?

S.M.: Să publice lista cui? E o chestie care nu există. Adică să fac public că ăia respectă legea, ce să fac public? Diferențele sunt legale. Nu există diferențe. Să dau numele ca să ce? Să-i facă să le fie rușine. De ce? Că n-au făcut nimic? 

Nouă produse din cele analizate au anumite diferențe, comparativ cu produsele vândute în Vestul Europei, însă concentrațiile de grăsimi sau proteine nu pun în pericol sănătatea și sunt în acord cu limitele europene,  transmit autoritățile de profil de la București. În fine, un singur produs, fabricat în Franța a fost găsit neconform, dar și în acest caz sănătatea consumatorilor nu ar fi pusă în pericol. Potrivit Ministerului Agriculturii și reprezentanților ANSVSA, s-au constatat diferenţe la parizer de porc, cârnaţi pentru grătar, pateu,  şuncă, miere sau la conserve ce conțin pește.  

 

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu Sorin Minea: