Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiectul legii vaccinării : consiliere obligatorie și sancțiuni pentru părinții care refuză nemotivat vaccinarea

Proiectul Legii vaccinării a prins contur și, potrivit News.ro, prevede că în cazul vaccinurilor obligatorii consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.

Actul normativ spune că la înscrierea la școală va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor. În cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt vaccinurile împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B. Totuși, părinții pot refuza în scris vaccinarea copilului minor. De asemenea, se poate face excepție dacă există o contraindicaţie definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile. Certificarea contraindicaţiei se realizează însă de către Comisia Judeţeană de Vaccinare, în baza dovezilor medicale prezentate.

În cazul în care vaccinările obligatorii nu au fost efectuate, persoana responsabilă are obligaţia prezentării, până la intrarea în colectivitate, a mai multor documente de la Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti: e vorba de un calendar de recuperare pentru vaccinurile obligatorii sau adeverinţa contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări. Dacă nu este prezentat unul dintre aceste documente, unitatea de învăţământ are obligaţia de a sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în colectivitate. ”În cazul prezentării unui calendar de recuperare, schema de vaccinare propusă trebuie să fie completată în termen de un an de la data admiterii în colectivitate”, se arată în proiect.

Interesant este că părinţii sau alţi reprezentanţi legali care nu prezintă copiii la vaccinare sau care refuză imunizarea acestora vot fi convocaţi, în vederea consilierii, la Comisiile judeţene de vaccinare sau la Comisia de Vaccinare a Municipiului Bucureşti. Comisiile de vaccinare iau în evidenţă copilul nevaccinat, consiliază cel puţin o dată la 3 luni părinţii, până la acceptarea planului de recuperare. De asemenea, stabilesc un plan de recuperare şi monitorizează cazul până la administrarea tuturor vaccinurilor corespunzătoare vârstei.

Tot aceste comisii vor avea ca responsabilităţi sesizarea Inspecţiei de Stat din cadrul direcţiilor de sănătate publică privind nerespectarea de către părinţi, sau de către ceilalţi reprezentanţi legali, a obligaţiei de prezentare a copiilor la vaccinare. Ele pot sesiza și serviciile medicale locale și chiar Serviciul Public de Asistenţă Socială sau, după caz, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru a identifica piedicile întâmpinate în calea. Legea oferă și posibilitatea sesizării protecției copilului cu privire la existenţa unei suspiciuni de încălcare a drepturilor copilului în astfel de situații.

În fine, proiectul prevede și sancțiuni : acestea merg de la avertisment la prima constatare a abaterii până la o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei la următoarele constatări ale abaterii. În fine, părinţii sau reprezentanţii legali ai minorului pot fi amendaţi şi cu sume de la 5.000 de lei la 10.000 de lei în cazul în care nu prezintă copilul la vaccinare nici după ce au fost consiliaţi de comisia judeţeană de vaccinare sau a municipiului Bucureşti şi s-a stabilit un plan de recuperare.

Conform proiectului, în termen de 12 luni de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial, Ministerul Sănătăţii va elabora şi va aproba normele de aplicare prin Ordin al ministrului Sănătăţii. Legea intră în vigoare la data de 1 Ianuarie 2019.