Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petiţie pentru mutarea Untold din centrul Clujului. Ce cred clujenii despre această idee

fit2048.jpg

Festivalul Untold are loc la Cluj-Napoca de joi și până duminică, 3-6 august 2017
Sursa imaginii: 
Site-ul festivalului

Aproape 1000 de persoane au semnat până acum o petiţie online prin care cer mutarea festivalului Untold în afara oraşului Cluj-Napoca. Iniţiatorii petiţiei susţin că evenimentul îngrădeşte dreptul locuitorilor la propriul oraş, prin ocuparea abuzivă a spaţiilor publice. Care este părerea clujenilor despre Untold şi mutarea lui în afara oraşului?

Cererea publică iniţiată pe site-ul petiţieonline.com spune, în esenţă, că aşa cum alte festivaluri clujene, precum Electric Castle sau MOX, pot funcţiona în afara oraşului, cetăţeni din Cluj-Napoca şi din comunele limitrofe, susţin mutarea Untold din centrul municipiului. Iniţiatorii petiţiei se plâng că parcurile şi parcările sunt blocate accesului public, cirulaţia rutieră este afectată mai multe zile, iar poluarea sonoră nu-i lasă pe locatari să doarmă.

Printre principalale motive semnalate de semnatarii petiţiei se numără blocarea accesului în Parcul Central al oraşului. Mai mult, petiţionarii se plâng că festivalul este organizat la 50 de metri de Spitalul de Copii. Părerile clujenilor cu privire la această iniţiativă de a cere mutarea festivalului Untold din centrul Clujului sunt împărţite.

Până acum, petiţia a fost semnată de aproximativ 1000 de persoane. Unul dintre cele mai puternice argumente ale celor care pledează pentru păstrarea Untold-ului în centrul oraşului este legat de impactul mare pe care îl are asupra turismului local.

În această perioadă, hotelurile şi pensiunile sunt pline, chiar dacă hotelierii au crescut preţurile, însă, raportat la nivelul întregului an, impactul acestui festival asupra turismului este relativ modest, spune managerul unui hotel deţinut de Consiliul Judeţean Cluj, Valentin Lungu.

Deşi pentru multă lume concertele Untold sau Electric Castle sunt un boom pe piaţa hotelieră, impactul este, de fapt, mult mai mic. Ca să vă daţi seama, dacă noi, într-un an de zile am vândut 15.000 de camera şi avem un grad de ocupare mediu pe toată durata anului de 75%, vă daţi seama că creşterea de la 75% la 100% pe perioada festivalului Untold nu ne afectează veniturile semnificativ, la nivel de an. Putem spune doar că este o lună mult mai bună, dar cam atât”, a declarat Valentin Lungu.

Festivalul Untold va avea loc de joi până duminică. Dj-ul Armin van Buuren este cap de afiş, iar printre numele confirmate se numără Afrojack sau Dimitri Vegas & Like Mike. Evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc pe nouă scene şi încep, în fiecare zi, de la ora 12.00 şi se încheie târziu după miezul nopţii.

 
Ascultă AICI părerea clujenilor despre Untold și mutarea festivalului în afara orașului