
Social
Medic, despre expunerea la caniculă: Degeaba îi sfătuim pe oameni, degeaba le tot explicăm
cine_cheama_ambulanta_canicula_medic_degeaba_sfatuim.jpg

Managerul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, spune la RFI că “organismul uman este construit să se adapteze la variaţii mari de temperatură într-un interval de două săptămâni, deci la patru-cinci grade variaţii de temperatură adaptarea organismului fiziologic se face în condiţii foarte bune în aproximativ două săptămâni. La temperaturi foarte ridicate şi variaţii mari de temperatură, ceea ce s-a întâmplat în ultimele şase zile, apar efecte nu tocmai bune asupra organismului: oamenii se simt mai obosiţi, apar dureri de cap, apare scăderea rezistenţei la efort, iar cei cu afecţiuni cronice, cardiovasculare, respiratorii, neurologice, au avut mai mult de suferit în această perioadă”.
Cum îşi explică dr. Alis Grasu faptul că unele persoane vulnerabile se expun căldurii excesive în intervalul 11-18: “Se merge pe principiul mie nu mi se poate întâmpla nimic. Degeaba îi sfătuim, degeaba tot explicăm că au existat situaţii în care lucrurile au evoluat într-un sens trist, într-un sens negativ şi se dau aceste situaţii ca exemplu, probabil se gândesc că doar unora li se întâmplă aceste lucruri”.
Câte persoane au chemat Salvarea, din cauza caniculei?
Alis Grasu precizează că “din data de 2 dimineaţa până astăzi de dimineaţă, 6.939 de persoane au avut nevoie de ambulanţă, apelând la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Dintre acestea, 3.909 persoane au prezentat urgenţe de cod roşu, respectiv cazuri foarte grave, cu risc vital imediat sau urgenţe de cod galben, cazuri grave. În loc public, au fost 810 persoane, atunci când li s-a făcut rău se aflau în loc public şi au chemat ambulanţa. Faţă de aceeaşi perioadă a lunii iulie, asistăm la o creştere cu 7,86% a numărului total de solicitări”.
“Asistăm la o creştere cu aproximativ 12% faţă de anul trecut. Este greu de explicat, pentru că în mod normal, în luna august, Bucureştiul se goleşte oarecum, este lună de vacanţă, este lună de concedii, foarte mulţi oameni sunt plecaţi şi ar fi trebuit, cum s-a întâmplat istoric în fiecare an, în această lună să scadă numărul de solicitări. De data aceasta, asistăm la o creştere a numărului de solicitări. Poate că o explicaţie ar fi că această perioadă cu temperaturi ridicate a fost o perioadă destul de lungă compact. Adică până acum ne-am obişnuit: o zi două temperaturi foarte ridicate, după aceea, temperatura coboară aproape de normalul perioadei, normalul lunii. Acum, vorbim de şase zile, în care temperaturile au fost foarte ridicate”, spune medicul.
Alis Grasu declară că cele mai multe persoane care cheamă Salvarea au peste 75 de ani: “În general, toate grupele de vârstă se regăsesc în solicitările care se fac zilnic la Serviciul de Ambulanţă, dar pentru că ni s-a mai pus această întrebare, am făcut o statistică şi într-adevăr, s-a constatat că persoanele peste 75 de ani sunt mai numeroase în rândul celor care solicită ambulanţa”.