Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Militari francezi, loviţi de o maşină, într-o suburbie a Parisului

levallois.jpg

Anchetatori în actiune la Levallois-Perret, acolo unde a avut loc atacul cu masina contra unui grup de militari
Anchetatori în actiune la Levallois-Perret, acolo unde a avut loc atacul cu masina contra unui grup de militari
Image source: 
REUTERS/Benoit Tessier

Sase militari francezi din operaţiunea Sentinelle au fost răniţi - din care doi "serios" - de un vehicul care a intrat în ei pe când patrulau la Levallois-Perret (periferie vestică a Parisului). Incidentul a avut loc în jurul orei 8 dimineaţa.

Actualizare 3:

Edouard Philippe, premierul Franţei, a confirmat că presupusul autor al atacului cu maşina, a fost interpelat. Philippe a profitat de prezenţa sa în faţa Parlamentului de la Paris pentru a evoca arestarea suspectului. « Acesta se afla la volanul vehiculului incriminat – un BMW de culoare închisă – şi circula pe autostrada dintre Paris şi Boulogne-sur-Mer » a declarat premierul francez în faţa deputaţilor după ce aceştia tocmai aduseseră un omagiu unanim militarilor răniţi în timpul dimineţii.

Actualizare 2:

Presupusul autor al atacului cu maşina comis în această dimineaţă a fost interpelat. Maşina suspectului a fost interceptată pe când circula în nordul Franţei, pe autostrada A16 în direcţia Calais. Interceptarea individului a fost « dură », spun surse judicare citate de presă. Bărbatul, în vârstă de 37 de ani, nu era înarmat dar nici nu s-a oprit la somaţiile poliţiei şi a încercat să fugă, ciocnind mai multe vehicule. Rănit de tirurile membrilor Brigăzii de cercetare şi intervenţie, el a fost în cele din urmă arestat şi evacuat spre un spital din apropiere. Rănit a fost şi un poliţist dar din greşelă, de un glonţ tras de un coleg.

Pentru moment nu s-a divulgat identitatea suspectului interpelat. Acesta este însă bănuit că e omul care a intrat dinadins cu BMWul în această dimineaţă într-un grup de 6 militari la Levallois-Perret, în periferia vestică a Parisului.

Cei 6 au fost transportaţi la diverse spitale pentru îngrijiri medicale. Viaţa lor nu este însă în pericol, nici măcar cei mai grav doi răniţi « nu sunt aşa de rău atinşi cum ne temeam », a ţinut să precizeze Gérard Collomb, ministrul francez de interne, după ce i-a vizitat pe respectivii. Oficialul francez a reamintit cu această ocazie că este pentru a 6-a oară că militari din operaţiunea Sentinelle sunt ţinta unor atacuri.

Actualizare 1:

Secţiunea antiteroristă a Parchetului din Paris a deschis o anchetă. Ministrul de Interne, Gérard Collomb îi vizitează pe militarii răniţi, alături de Florence Parly, Ministrul Armatelor. El şi-a exprimat solidaritatea cu forţele care fac parte din operaţiunea Sentinelle.

Ministrul Armatelor, a condamnat cu fermitate acest "act laş", se arată într-un comunicat emis de minister. Si adaugă: « militarii sunt şi mai motivaţi să asigure securitatea francezilor ». Ministrul şi-a exprimat solidaritatea cu răniţii, colegii din cadrul operaţiunii Sentinelle şi familiile acestora.

 

 

 

Si alte personalităţi politice au reacţionat, în special din partea formaţiunii Republicanii, exprimându-şi susţinerea faţă de forţele de securitate care au intervenit în ultimul timp în cadrul operaţiunii “Sentinelle”. « Respect şi recunoştinţă militarilor din operaţiunea « Sentinelle » care îşi riscă zilnic viaţa pentru a ne apăra », a reacţionat pe Twitter Xavier Bertrand, preşedintele regiunii Hauts-de-France. Iar secretarul general adjunct al Republicanilor, Eric Ciotti şi-a anunţat susţinerea forţelor implicate în găsirea autorului acestui incident. 

Un Consiliu de Apărare s-a desfăşurat în această dimineaţă la Palatul Élysée, un consiliu care fusese planificat mai de mult. Au participat preşedintele Emmanuel Macron, premierul Edouard Philippe, ministrul de Interne şi cel al Armatelor. Luni, ministrul Florence Parly declara că "operaţiunea Sentinelle va fi activă cât timp ea va fi utilă pentru protejarea francezilor".

------------------

Prefectura de poliţie care spune că vehiculul, de marcă germană, a intrat "dinadins" în patrula de militari şi este dat în urmărire. Intregul cartier a fost încercuit şi interzis circulaţiei.

Patrick Balkany, primarul conservator din Levallois-Perret, a denunţat "un act deliberat". El a precizat că maşina care a intrat în militari, condusă de un bărbat, ar fi fost prepoziţionată pe aleea pe care se află cazarma militarilor. "Este un act intolerabil şi de neînţeles, o agresiune odioasă" a conchis Balkany.

Franţa este victima unei serii de atacuri jihadiste din ianuarie 2015 încoace, atacuri care au făcut până acum în total 239 de morţi şi sute de răniţi. Ultimul atac a avut loc sâmbătă seara la turnul Eiffel când un bărbat a încercat să înjunghie un agent de securitate ţipând totodată "Allah Akbar". Respectivul a fost interpelat şi cum avea probleme cu nervii, a fost internat din nou în spitalul psihiatric de unde tocmai ieşise provizoriu.

Operaţiunea Sentinelle, cea din care făcea parte grupul de militari atacat în această dimineaţă, este o operaţiune a armatei franceze lansată de preşedintele francez François Hollande după atentatele din ianuarie 2015 şi întărită după cele din noiembrie 2015. Ea este menită să protejeze punctele sensibile de pe teritoriul Hexagonului - circa 830 au fost repertoriate - în faţa ameninţării teroriste. E vorba de lăcaşuri de cult, şcoli, ambasade, organe de presă, şamd.

Peste 10.000 de militari fac parte din Sentinelle din care 6.000 sunt desfăşuraţi numai la Paris şi în regiunea capitalei. Operaţiunea Sentinelle este completată de prezenţa a aproape 5.000 de poliţişti şi jandarmi.