Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Concesii pentru angajații din penitenciare. SNLP nu renunță la proteste

pemitenicare.jpg

Image source: 
RFI / Eduard Vasilică

Progrese în disputa dintre sindicaliștii din penitenciare și guvern. Premierul Tudose ar fi promis salarii mărite și s-ar fi arătat receptiv la revendicări, însă, chiar și așa, reprezentanții salariaților din închisori transmit că protestul programat pentru săptămâna viitoare rămâne în picioare. 

Sindicaliștii din penitenciare transmit că premierul Tudose ar fi acceptat o majorare de până la 15% a salariilor și și-ar fi dat totodată  acordul pentru o modificare în profunzime a statutului agenților și ofițerilor care lucrează în închisori. În acest sens, se precizează în comunicatul de presă făcut public după discuțiile de la Guvern, s-ar putea adopta în viitorul apropiat denumirea de polițist de penitenciar. 

Generic, sindicaliștii l-au informat pe premier cu privire la discriminările salariale din sistem, deficitul de personal și statut, iar Mihai Tudose s-ar fi arătat, receptiv la revendicări. Referitor la deficitul de personal, reclamat în repetate rânduri de lucrătorii din penitenciare, Sindicatul Național reprezentativ transmite că „Anul acesta sunt în curs de desfăşurare concursuri pentru 1.200 de posturi, dar ele sunt neutralizate prin efectul pensiilor militare, fiindcă vor pleca mai mulţi de atât.”

La întâlnirea de la Guvern a  participat și ministrul Justiției. Chiar dacă s-ar fi făcut progrese, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare precizează că protestul programat pentru săptămâna viitoare rămâne, pentru moment, valabil.