Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Stop diagnostic pe net, mergi la cabinet!”

stop_diagnostic_net_mergi_cabinet.jpg

Medicii vor să convingă populaţia să nu se mai trateze după ureche (Sursa foto: pixabay.com)
Medicii vor să convingă populaţia să nu se mai trateze după ureche (Sursa foto: pixabay.com)

Aşa se intitulează o campanie lansată de Colegiul Medicilor din România, care încearcă să convingă populaţia să nu se mai trateze folosind informaţii culese de pe Internet, ci să consulte un specialist.

Preşedintele Colegiul Medicilor din România, Gheorghe Borcean, spune la RFI că “există o categorie de pacienţi care aleg ca primă opţiune în situaţia în care sănătatea lor are o problemă să acceseze servicii neconvenţionale, altele decât cele ale sistemului sanitar din România, indiferent că-i public sau privat (...). Această situaţie ar putea să le prejudicieze sănătatea, cazuri care s-au şi întâmplat, adică oamenii accesând Internetul, întârzie un diagnostic ştiinţific, academic şi o terapie corespunzătoare, personalizată nevoilor de sănătate”.

Gheorghe Borcean declară că platformele medicale online nu reprezintă o problemă, dacă e vorba de medici cu acte în regulă: “Acelea sunt absolut în regulă. Când un medic care este înregistrat, care-şi dă toate datele de contact şi pe care poţi să-l identifici în Registrul Naţional Unic al Colegiului Medicilor (...), poate s-o facă, dar respectând toate condiţiile de etică şi deontologie cerute de către Colegiu, este normal lucrul acesta. Anormal este ca cineva să-şi ia informaţiile din surse neidentificabile, din surse despre care nu ştie absolut nimic, care pot fi la capătul lumii, oriunde şi care pot să nu fie medici sau în cel mai rău caz poate să fie un computer cel care dă un răspuns. Nu vorbim despre ceea ce cere un pacient unui doctor care se identifică şi care răspunde pentru ceea ce face”.

 
Gheorghe Borcean, despre campania "Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet"